Οι αστικές υποδομές (με έμφαση στις παιδικές χαρές), η αποκατάσταση και αναδιοργάνωση των πεζοδρομίων, οι μηχανισμοί ανταπόκρισης της δημοτικής αρχής και ικανοποίησης πρακτικών ζητημάτων της γειτονιάς, η διαχείριση των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης κ.ά.), τα εγκαταλελειμμένα ιστορικά κτίρια, η φρενίτιδα του Airbnb, αλλά και ο εξευγενισμός του Ιστορικού Κέντρου, ήταν κυρίως τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση που έγινε χθες το απόγευμα στο ανοιχτό θέατρο της πλατείας Κουμουνδούρου.
Στη συζήτηση, την οποία οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» με την υποστήριξη της MONUMENTA και της Place Identity Clusters, ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης (Αθήνα Ψηλά), Παύλος Γερουλάνος (Αθήνα Είσαι Εσύ), Νάσος Ηλιόπουλος (Ανοικτή Πόλη), Στέλιος Λάμπρου εκ μέρους του Νίκου Σοφιανού (Λαϊκή Συσπείρωση), Ντίνα Ρέππα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα), Φίλιππος Ταυρής εκ μέρους του Γιώργου Βουλγαράκη (Αθήνα και Πάλι Αθήνα) και Γιώργος Καραμπελιάς από την Κίνηση «Άρδην».

Κώστας Μπακογιάννης: Οι κορμοράνοι μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε στον Βοτανικό
Ο Κ. Μπακογιάννης προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος θα καταργήσει την Ανάπλαση ΑΕ. Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχουν 129 παιδικές χαρές στην πρωτεύουσα, όσες και οι γειτονιές της. Επισήμανε ότι αν και θα έπρεπε να υπάρχουν 24.000 ράμπες -όσα και τα πεζοδρόμια της πόλης- τελικά υπάρχουν μόλις 8.000 ράμπες, κι αυτές σε κακή κατάσταση. Αναφερόμενος στα αιτήματα των δημοτών, είπε ότι είναι δύσκολο να διασφαλισθεί ανταπόκριση στα αιτήματα για δυο λόγους: έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών και ανάγκη σοβαρής αποκέντρωσης του δήμου της πρωτεύουσας, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες οι τοπικές κοινότητες.
Αναφερόμενος στη διαχείριση απορριμμάτων, σημείωσε ότι χρήματα υπάρχουν από το 2014, αλλά δεν έχουν γίνει χωροθετήσεις, διότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ετοίμασε το υπουργείο τις προδιαγραφές. Το υπουργείο καθυστέρησε τόσο πολύ, διότι οι μελετητές ήθελαν να διασφαλίσουν προσωπικά συμφέροντα, υποστήριξε ο κ. Μπακογιάννης.
Σε ό,τι αφορά τα εγκαταλελειμμένα ιστορικά κτίρια της πόλης, σημείωσε ότι υπάρχουν 10.600 τέτοια κτίρια, που κτίσθηκαν μεταξύ 1840 – 1940. Όπως είπε, έχει ήδη προβεί σε σχετική συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να δοθούν σχεδόν άτοκα δάνεια στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να τα ανακατασκευάσουν.
Η παράταξή του προτείνει απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο Ιστορικό Κέντρο και δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στις γύρω περιοχές. Σχετικά με την αξιοποίηση του Βοτανικού, σημείωσε ότι χρειάζεται προσεκτική μελέτη, καθώς «οι κορμοράνοι μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε στο Βοτανικό».

Π. Γερουλάνος: Το 42% των κατοίκων της πόλης έχει προβλήματα προσβασιμότητας
Ο Π. Γερουλάνος σημείωσε ότι ναι μεν οι παιδικές χαρές αποτελούν προτεραιότητα, όμως επειδή χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός, ο ίδιος προτείνει να αλλάξει σκεπτικό ο δήμος και τις προτεραιότητες να θέτουν τα Συμβούλια Γειτονιάς. Ο δήμος στη συνέχεια θα παραλαμβάνει προς υλοποίηση τις προτεραιότητες και θα λογοδοτεί στη συνέχεια για το τί έχει κάνει στα Συμβούλια Γειτονιάς.
Για το θέμα των πεζοδρομίων σημείωσε ότι το 42% του πληθυσμού της πρωτεύουσας έχει προβλήματα προσβασιμότητας. Ομως, σημείωσε, καταρχήν πρέπει να αποφασισθούν οι προτεραιότητες: Προτεραιότητα για τον Π. Γερουλάνο αποτελούν οι πεζοί και οι ΑΜΕΑ, ακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα δίκυκλα και μετά τα αυτοκίνητα. «Δεν γίνεται να υπάρχουν και φαρδιά πεζοδρόμια και χώροι στάθμευσης» σημείωσε εμφατικά. Ειδική αναφορά έκανε στα προβλήματα που δημιουργούν τα παρκαρισμένα μηχανάκια, τα τραπεζοκαθίσματα. Ομως, τα περισσότερα εμπόδια βάζουν ο ίδιος ο δήμος, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ΔΕΚΟ, είπε και αναφέρθηκε σε στύλους που δεν λειτουργούν πλέον, σε σήματα στάθμευσης υπηρεσιών που δεν εδρεύουν πλέον στα κτίρια όπου έχουν απομείνει τα εμπόδια κ.α..
Αναφερόμενος στη διαχείριση των αιτημάτων των δημοτών για πρακτικά ζητήματα, σημείωσε ότι ως επιχειρηματίας γνωρίζει ότι η νοοτροπία αλλάζει από τον επικεφαλής. «Το παράδειγμα ξεκινά από πάνω. Η συμπεριφορά είναι που εμπνέει ή δεν εμπνέει (…) Ο δήμαρχος πρέπει να είναι μέσα στα προβλήματα», είπε. Αναφερόμενος στο οργανόγραμμα του δήμου Αθηναίων, σημείωσε ότι οι δομές λειτουργούν κάθετα και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Γι αυτό υπάρχει ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να ανακυκλώνεται το 75% – 80% των απορριμμάτων. Γι αυτό και ανακυκλώνεται μόλις το 7% των απορριμμάτων. Ομως, εάν προχωρήσει ό,τι έχει ήδη ξεκινήσει, είναι δυνατόν σε 12-17 μήνες να υπάρχουν οι υποδομές για τις ροές ανακύκλωσης, σημείωσε.
«Οταν ξεκίνησε το Airbnb σώθηκαν οικογένειες από τη φτώχεια» είπε ο κ. Γερουλάνος, όμως στη συνέχεια οι μεγάλοι επιχειρηματίες «εκμεταλλεύθηκαν το θολό κανονιστικό πλαίσιο». Γι αυτό θα πρέπει να μπουν σαφείς κανόνες για την βραχυχρόνια μίσθωση. Σχετικά με τα εγκαταλελειμμένα, σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στο δήμο και αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στις ανάγκες στέγασης αστέγων με ψυχολογικά προβλήματα και τοξικοεξαρτημένων, κοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων κ.α..
Υπάρχει πλαίσιο αξιοποίησης που πήγε στην Ανάπλαση ΑΕ, αλλά καθυστερεί για «βλακώδεις, γραφειοκρατικούς λόγους» είπε. Και μίλησε για την ανάγκη αναπλάσεων πέρα από την περιοχή ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περιοχή κάτω από την Ομόνοια και μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον Βοτανικό και τον Ελαιώνα…

Νάσος Ηλιόπουλος: Τα κλαδέματα που γίνονται κομπόστ καταλήγουν στον ΕΜΑΚ Φυλής
Με το ρυθμό δημιουργίας ασφαλών παιδικών χαρών θα χρειασθούν δυο χρόνια για να κατασκευασθούν 120 παιδικές χαρές, είπε ο κ. Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο πρόβλημα χώρων για παιχνίδι μέσα στην πόλη και δεσμεύθηκε ότι η «Ανοικτή Πόλη» θα κάνει ό,τι μπορεί για να συντομευθούν οι χρόνοι.
Σε ό,τι αφορά τις πεζοδρομήσεις, θύμισε τα έργα που έχει ξεκινήσει η Ανάπλαση ΑΕ για την αποκάλυψη του Ιλισού και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Για την κατασκευή των πεζοδρομήσεων τόνισε την ανάγκη χρήσης νέων, τεχνολογικά υλικών, που βοηθούν στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής μέσα στην πόλη και αναφέρθηκε στην ικανότητα της σχολής των Αρχιτεκτόνων να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα.
Αναφερόμενος στη διαχείριση των αιτημάτων των δημοτών, υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη σχετικός τετραψήφιος αριθμός και επειδή η μία δημοτική αρχή πρέπει να αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, σημείωσε ότι καταρχήν θα πρέπει να μελετηθούν τα προβλήματα και τα θετικά σημεία της γραμμής. Επιπλέον, η νέα ψηφιακή πύλη που θα τεθεί σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, θα επιτρέπει στον πολίτη να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του.
Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, σημείωσε ότι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων και η χωροθέτηση Πράσινων Σημείων είναι έωλα μέτρα, από τη στιγμή που τα κλαδέματα, που γίνονται κομπόστ, καταλήγουν στον ΕΜΑΚ  Φυλής. Χρειάζεται, λοιπόν, η οργάνωση συγκεκριμένων υποδομών για να γίνει λόγος για διαχείριση, τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το Airbnb, πρότεινε να απαγορευθεί αυτό το είδος μίσθωσης για Νομικά Πρόσωπα και να επιτρέπεται μόνον για δυο διαμερίσματα ανά ΑΦΜ. Μάλιστα στο Κέντρο της Αθήνας οι όροι πρέπει να είναι πιο αυστηροί. Η Ανοικτή Πόλη θα καταθέσει σύντομα σχετική πρόταση στο ΔΣ της πρωτεύουσας.
Σχετικά με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, σημείωσε ότι αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και πρότεινε όσα από αυτά είναι δημόσια κτίρια να ανακαινισθούν και να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες χρήσεις.

Στ. Λάμπρου: 96 δημοτικοί υπάλληλοι καλούνται να επιλύσουν τα προβλήματα 45.000 σημείων ηλεκτροφωτισμού.
Την παράδοση της πιστοποίησης των παιδικών χαρών όλης της χώρας σε ιδιώτες, επέκρινε ο Στ. Λάμπρου και σημείωσε ότι εξαιτίας αυτής της επιλογής, αλλά και εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων,  καθυστερεί τόσο πολύ η λειτουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών. Απέδωσε το σοβαρό πρόβλημα της πόλης με τα πεζοδρόμια στην έλλειψη προσλήψεων προσωπικού στη σχετική υπηρεσία και ζήτησε να μην πληρώνουν οι περίοικοι την ανακατασκευή των πεζοδρομίων. Στην έλλειψη προσωπικού απέδωσε και την αδυναμία έγκαιρης επίλυσης των αιτημάτων των πολιτικών. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού όπου 96 άτομα καλούνται να επιλύσουν τα προβλήματα σε 45.000 σημεία ηλεκτροφωτισμού.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, σημείωσε ότι η εναπόθεση απορριμμάτων εδώ και 40 περίπου χρόνια στη Φυλή και πρόσφατα στο Γραμματικό έχει ως στόχο την παράδοση της διαχείρισης στις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες της καύσης και έθεσε ερώτημα ως προς ενδεχόμενο μονοπωλίου, όπως αυτό του Ηλέκτορα στην Κύπρο που υπήρξε αιτία σκανδάλου.
Σχετικά με την έλλειψη σχολείων στο κέντρο της πόλης, σημείωσε τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάργησης του νόμου για τις θεσμοθετημένες χρήσεις πριν από δυο χρόνια, που έχει οδηγήσει στην αδυναμία ελέγχου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ντ. Ρέππα: Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τερατώδες πρόγραμμα αναδιάρθρωσης
Αμφιβολίες για τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές  προσώπων, που έχουν συμμετάσχει και συμμετέχουν σε κυβερνήσεις ή την Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε η Ντ. Ρέππα. Αναφερόμενη στα πεζοδρόμια, σημείωσε ότι δεν έχουν φτιαχτεί τόσα χρόνια, διότι δεν είναι ανταποδοτικά και πρότεινε οι κάτοικοι να συγκρουσθούν με τη λογική της ΕΕ που επιμένει στη χρηματοδότηση ανταποδοτικών υπηρεσιών στην Αυτοδιοίκηση. Σχετικά με τη γραφειοκρατία, υποστήριξε ότι «δεν είναι έξω από την πολιτική λογική» και αποτελεί επιλογή του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στους δρόμους της πόλης, σημείωσε ότι ο δήμος έχει 40% λιγότερο προσωπικό, κι αυτό αποτελείται κυρίως από άτομα που προσλαμβάνει με τα 10μηνα του ΕΣΠΑ. Οπότε οι υπάλληλοι αυτοί δεν δύνανται να ανταποκριθούν με ετοιμότητα στα αιτήματα των δημοτών. Σχετικά με το Airbnb, τόνισε ότι η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τερατώδες πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, του οποίου βασική λογική είναι να κερδοσκοπήσουν οικονομικοί κολοσσοί και να αγνοηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Φ. Ταυρής: Η Αθήνα έχει καταντήσει αποθήκη ανθρώπων, μεταναστών
Υπέρ μιας Αθήνας όλων των χρήσεων, με προτεραιότητα στη μόνιμη κατοικία, μίλησε ο Φ. Ταυρής και πρόσθεσε ότι σήμερα η πόλη έχει καταντήσει αποθήκη ανθρώπων, μεταναστών, από όλον τον κόσμο. Γι αυτό χρειάζεται η πολιτική Τζουλιάνι της μηδενικής ανοχής. Υποστήριξε και αυτός την αποκέντρωση στο δήμο, με αποφασιστικές αρμοδιότητες στα δημοτικά διαμερίσματα.

Γ. Καραμπελιάς: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Αθήνα σε φαγοκοιτώνιο
Για την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα πεζοδρόμια με τα τραπεζοκαθίσματα και άλλα εμπόδια διάβασης, μίλησε ο Κ. Καραμπελιάς και τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί συνείδηση σεβασμού του δημόσιου χώρου.
Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, σημείωσε ότι πρέπει να λυθούν δυο βασικά ζητήματα: η ανάγκη να γίνουν υπεύθυνοι οι πολίτες – γι’ αυτό ζήτησε οι λαϊκές συνελεύσεις να δεσμεύουν τους κατοίκους και η ανάγκη μείωση του τελικού υπολείμματος απορριμμάτων στο 20% του όγκου των αρχικών απορριμμάτων. Διαφορετικά θα στραφούμε στον «πράσινο καπιταλισμό» τόνισε.
Σχετικά με το Airbnb σημείωσε ότι ένας Κινέζος διαθέτει με 730 διαμερίσματα και ουσιαστικά λειτουργούν παράνομα ξενοδοχεία μέσω της online υπηρεσίας. Γι’ αυτό, είπε, πρέπει να διαχωριστούν αυτοί που έχουν ανάγκη από εκείνους που πλουτίζουν με μεγάλες μονάδες. Συγχρόνως, σημείωσε ότι ο δήμος δεν πρέπει να επιτρέψει να μετατραπεί η Αθήνα σε φαγοκοιτώνιο για τουρίστες.
Για τα διατηρητέα, επέμεινε ότι πρέπει να βρεθούν χρήσεις που να συνάδουν με τον πολιτισμό και τόνισε: «Η θεωρία ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, είναι καταστροφική. Ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here