Διά πυρός πέρασε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, παρουσία και του Υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη, με αντικείμενο την απάντηση στην πρόταση της κυβέρνησης για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο Αίπος για τη δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το Δημαρχείο της Χίου κατά τη διάρκεια της άφιξης του Υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το οποίο είχε κληθεί να αποφασίσει εκτάκτως για τις εξελίξεις μετά τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή για δημιουργία υπερδομής 4.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα, μερίδα συγκεντρωμένων στη θέα του Νότη Μηταράκη εξαγριώθηκαν με αποτέλεσμα να πετάξουν μπουκάλια με νερό και καφέδες ενώ έσπασαν την πόρτα του Δημαρχείου Χίου κατά την προσπάθειά τους να μπουν μέσα στο κτίριο.

Διχασμός ανάμεσα στους κατοίκους

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης αποτέλεσε ο διχασμός ανάμεσα στους κατοίκους των Καμποχώρων και του Βροντάδου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή, αφού ναι μεν χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους των Καμποχώρων και μάλιστα ουκ ολίγες φορές αλλά από την άλλη αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Βροντάδου.

Ο κ. Μηταράκης κατά την εισήγησή του έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ., τη δημιουργία νέας δομής, λέγοντας ότι μόνο έτσι θα υπάρξει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

Αντίδραση για τη δομή χιλιάδων προσφύγων

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα ουκ ολίγες φορές, με όλες τις πλευρές να συνηγορούν ότι η δημιουργία μίας νέας υπερδομής δεν θα λύσει αλλά θα εντείνει περισσότερο το πρόβλημα και πιθανά να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο, ειδικά σε όσους δραστηριοποιούνται και εξαρτούν τη διαβίωσή τους από κτηνοτροφικές εργασίες στην περιοχή του Αίπους.

Παρά τις αντεγκλήσεις μεταξύ συμβούλων και πολιτών αλλά ακόμη και μεταξύ των παρατάξεων, κατά την 5ωρη συνεδρίαση διαφάνηκε η δυσπιστία αιρετών αλλά και πολιτών να δεχθούν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης έτσι όπως αυτός εκφράστηκε από τον Νότη Μηταράκη.

Αυτό, όπως αναμένονταν αποτυπώθηκε και στην σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού ομόφωνα αποφάσισε να επιμείνει στην αρχική του θέση δηλαδή, στη λειτουργία μόνο μίας δομής για 500 άτομα και μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση με ευθύνη εύρεσης χώρου στην Κυβέρνηση αλλά και συμμετοχή του Δήμου στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αιγαίου. Παράλληλα ο Δήμος θα στηρίξει τις θέσεις του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου με κάθε νόμιμο μέσο και βοήθημα.

Πηγή: Πολίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here