Ένα εμβληματικό έργο που, κατασκευάστηκε, το 1950 με προσωπική εργασία των κατοίκων της Χασιάς, με μελέτη του αείμνηστου τοπογράφου μηχανικού Κώστα Μαχμουρίδη, ανακατασκευάζεται, εκσυγχρονίζεται  και καθιστά την Χασιά υδρολογικά αυτόνομη με νερό από τις πηγές της Πάρνηθας.

Πρόκειται για το έργο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ Δ.Ε. ΦΥΛΗΣ ΜΕΣΩ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ», που στοχεύει στην κάλυψη όλης της κατανάλωσης της Φυλής σε νερό. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης δυο μέρες πριν τις εκλογές (την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023) και έχει προϋπολογισμό 1,16 εκατ. Ευρώ πλέον ΦΠΑ. 

Η μελέτη προβλέπει αντικατάσταση και επισκευή των αγωγών που διέρχονται, σε μήκος, περίπου, 10 χιλιομέτρων, από δύσβατα σημεία της Πάρνηθας, επισκευή των φρεατίων εκτόνωσης και κατασκευή νέων αντλιοστασίων. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή νέας δεξαμενής στη θέση “Προφήτης Ηλίας”  και τοποθετείται, σε όλο το μήκος του έργου, σύστημα ελέγχου διαρροών.

Το έργο θα αποφέρει, σύμφωνα με τις εκτίμηση της μελέτης, στην Δ.Ε. Φυλής περίπου  300.000 κυβικά μέτρα νερό το χρόνο, το οποίο θα διοχετεύεται, με φυσική ροή, από την Πάρνηθα. Η σημερινή κατανάλωση της Χασιάς ανέρχεται σε 150.000 κυβικά μέτρα το χρόνο.

Με την ολοκλήρωσή του θα εξοικονομηθούν οι ποσότητες του νερού που σήμερα αγοράζει ο Δήμος από την ΕΥΔΑΠ και θα μηδενιστούν οι απώλειες νερού και το κόστος λειτουργίας του εξαιρετικά ενεργοβόρου αντλιοστασίου του Ζεφυρίου, από το οποίο προωθείται το νερό στη Φυλή.

Το έργο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Δήμου Φυλής για την υδρολογική του αυτοτέλεια. Σε συνδυασμό με τα άλλα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών και ήδη κατασκευάζονται καθώς  και με τις γεωτρήσεις που έχουν διανοιχθεί ή πρόκειται να διανοιχθούν, άμεσα, ο Δήμος Φυλής εφαρμόζει ένα οραματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

“Υλοποιούμε, μέρα με τη μέρα, ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εξασφαλίζει στο Δήμο μας το πολύτιμο δημόσιο αγαθό του νερού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε μια εποχή, όπου και λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να υπάρξει έλλειψη”, δήλωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here