Στο 10% αναμένεται να φτάσει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις (World Economic Outlook) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προβλέπει ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 22,3%, από 17,3% το 2019.

Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι εμφανείς στην ελληνική οικονομία και το 2021, με την ανάπτυξη να είναι της τάξεως του 5,1%, αλλά την ανεργία να μην υποχωρεί κάτω από το 2019.

Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από το 2,1% το 2019 στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 θα περιοριστεί στο 3,4%.

Εκτιμά δε ότι θα υπάρχει μεγάλο άνοιγμα και στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, αλλά και αρνητική “πρωτιά” στην ανεργία.

Η ανάκτηση των απωλειών το 2021 θα είναι μερική στο βασικό σενάριο: προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 5,1%.

Μάλιστα, στα δύο δυσμενή σενάρια που περιλαμβάνει το ΔΝΤ προβλέπει επιπλέον ύφεση 3% φέτος (σ.σ. δηλαδή 13% συνολικά) και πτώση 8% στο ΑΕΠ το 2021. Επίσης απευθύνει “κάλεσμα” προς τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς για μέτρα στήριξης της ανάκαμψης αλλά και για παρεμβάσεις στο χρέος με μορατόριουμ αποπληρωμής και αναδιαρθρώσεις.

Ουσιαστικά το “βασικό” σενάριο για ύφεση 10% φέτος (με ανάπτυξη 5,1% το 2021) είναι το δυσμενέστερο σενάριο το οποίο δέχεται η Κομισιόν, αλλά και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, που κάνουν λόγο για πιθανή απώλεια του ΑΕΠ της τάξης του 5%-10%.

Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η ύφεση υπολογίζεται στο 7,5% φέτος και η άνοδος του ΑΕΠ στο 4,7% το 2021. Στο σύνολο της Ευρώπης η ύφεση φέτος υπολογίζεται στο 6%, με ανάκαμψη 4,5% το 2021.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξηγεί ότι είναι πολύ υψηλή η ευαισθησία των κρατών που βασίζονται πάρα πολύ στο τουρισμό, στα ταξίδια και γενικότερα στις υπηρεσίες διασκέδασης και φιλοξενίας.

Τα “κακά” σενάρια

Το ζητούμενο στο σενάριο του ΔΝΤ είναι ότι προβλέπει κορύφωση της κρίσης μέσα στο β’ τρίμηνο και σταδιακή αποκατάσταση της κατάστασης το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο περιγράφει δύο επιπλέον, δυσμενή, εναλλακτικά σενάρια.

Στο σενάριο κατά το οποίο θα υπάρξει δεύτερος γύρος υγειονομικής κρίσης το φθινόπωρο, τότε υπολογίζει ότι η ύφεση θα είναι κατά 3% μεγαλύτερη φέτος, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδος θα φτάσει στο 13%.

Στο τρίτο σενάριο, αν η κρίση υγείας κρατήσει έως και το 2021, τότε υπολογίζει πως και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν πιέσεις στο ΑΕΠ της τάξης του 8%, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς για ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις και  οι θεσμοί ανά τον κόσμο θα πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική τους.

Επισημαίνει ότι “οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να σχεδιάσουν την ανάκαμψη. Καθώς αποσύρονται τα περιοριστικά μέτρα,  οι πολιτικές θα πρέπει να μετατοπίζονται γρήγορα προς την υποστήριξη της ζήτησης, να ενθαρρύνουν την πρόσληψη εργαζομένων από τις επιχειρήσεις και να στηρίξουν τους ισολογισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη.

Επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα σε χώρες με δημοσιονομικό χώρο θα μεγεθύνουν το όφελος για όλες τις οικονομίες. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί το μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρέους κατά τη φάση ανάκαμψης”.

Ανεργία – αποπληθωρισμός

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις όμως και στο πεδίο της ανεργίας. Στο βασικό σενάριο αναμένεται έκρηξη της ανεργίας από το 17,3% το 2019 στο 22,3% φέτος και υποχώρηση στο 19% το 2021 στην περίπτωση Ελλάδος.

Και πάλι πρόκειται για μία επίδοση εξαιρετικά δυσμενή (τη δυσμενέστερη ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη που μετρά ο οργανισμός).  Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία η ανεργία από το 14,1% φέτος αναμένεται να αυξηθεί στο 20,8% το 2020, ενώ στην Ευρωζώνη η ανεργία από το 7,6% αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4%…

Στην Ελλάδα αναμένονται επίσης μεγάλες πιέσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας. Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα ίσο με το 6,5% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2019. Για το 2021 η πρόβλεψη είναι για έλλειμμα στο 3,4% του ΑΕΠ.

Επίσης η Ελλάδα αναμένεται να μπει σε μία περίοδο αποπληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών από +0,5% το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο -0,5% και να υπάρξει ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων στο 1% το 2021.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 0,2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here