Στην τρίτη ημέρα εισέρχεται η πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία κατά των Κούρδων μαχητών και εικόνες των διεθνών ΜΜΕ περιγράφουν εικόνες χάους και μαχών με χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείπουν πόλεις και χωριά.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν ότι χθες οι τουρκικοί βομβαρδισμοί και το πυροβολικό σκότωσαν 9 αμάχους. Σε αντίποινα οι δυνάμεις των Κούρδων εκτόξευσαν πυραύλους σε τουρκικές πόλεις των τουρκοσυριακών συνόρων με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ανθρώπων ανάμεσα τους και ένα μωρό 9 μηνών, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» 49 Κούρδους μαχητές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της επιχείρησης σε 277.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης ανέφερε ότι μέσα σε δύο ημέρες 64.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι συριακές πόλεις Ρας αλ Άϊν, όπου ξεκίνησε και η χερσαία επίθεση των Τούρκων κομάντο, και Νταρμπασίγια έχουν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημείωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο σε δύο χωριά κοντά στην Ρας αλ Άϊν και σε πέντε χωριά κοντά στην Τελ Αμπιάντ. Εκπρόσωπος των συριακών αντάρτικων δυνάμεων είπε ότι οι πόλεις έχουν περικυκλωθεί, μετά την κατάληψη των χωρών από μαχητές.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχοι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν εγκαταστάσεις των Κούρδων με όπλα και πυρομαχικά, θέσεις ελεύθερων σκοπευτών, τούνελ και στρατιωτικές βάσεις.
Εχουμε ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές στη «ζώνη ασφαλείας»

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας» που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα απαντά στη δήλωση του Τραμπ ότι η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτος που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία, θα εξακολουθήσουν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές, να τους επαναπατρίσει. «Αν όχι, η Αγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τις κάνει να λογοδοτήσουν» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον ελεγχόμενο από τους Κούρδους Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), περίπου 12.000 ύποπτοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι φυλακισμένοι σε επτά φυλακές και 4.000 από αυτούς είναι από τρίτες εθνικότητες.

Οι ακριβείς τοποθεσίες δεν έχουν αποκαλυφθεί, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρίσκονται κοντά στην τουρκική παραμεθόριο.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά σαφή απόπειρα από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

«Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στα 30 χιλιόμετρα η ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου, η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε.

Καμία απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα.

Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».

Η επιχείρηση της Τουρκίας, που άρχισε προχθές Τετάρτη, στοχοθετεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αναδιπλωθούν μερικές δεκάδες άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξή της.

Με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, τα κράτη μέλη του ΣΑ συζήτησαν χθες επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά την διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν την διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσινγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΗΒ.

Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσιγκτον χθες συμπεριλαμβάνει την φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.

Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί, ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.

Χθες Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις γι’ αυτό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here