Μήνυμα στην Τουρκία και στον πρόεδρο Erdogan ότι η Ελλάδα δεν τσιμπάει στις προκλήσεις έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης λίγο πριν την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ και τη Ν. Υόρκη, όπου και θα δώσει το παρών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102,2 ο κ.Μητσοτάκης είπε πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα ενώ επισήμανε τις ισχυρές συμμαχίες αλλά και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
«Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις.

Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι.

Το 63% των Τούρκων δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή.
Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε».
«Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση ο κ.Μητσοτάκης αφού έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο, τονίζοντας ότι «η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές», είπε ότι «έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, φαντάζομαι θα ακούτε το τελευταίο διάστημα λιγότερα παράπονα από το προηγούμενο διάστημα».
«Πέρσι κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται αρκετές καταναλώσεις, είχαμε βάλει το όριο χαμηλά.
Φέτος ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Είναι υψηλότερο το κόστος;
Ναι, αλλά είναι χαμηλότερα από πριν.
Οι τιμές είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε πρωθυπουργός, ο οποίος με αφορμή την επιδότηση στο ρεύμα που θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη 21/9 είπε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης».
«Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση.
Η μεγάλη διαφορά δεν είναι το φως, είναι η θέρμανση, η ψύξη.
Αυτή είναι η διαφωνία και με τη γυναίκα μου, το air condition.
Κάνει μεγάλη διαφορά να αυξήσεις δύο βαθμούς το κλιματιστικό» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Δεν θα ξανακλείσουμε λόγω κορωνοϊού

Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «δεν θα ξανακλείσουμε».
«Θεωρώ πια ότι η επιδημία όπως την ξέραμε τελειώνει, αλλά θα πρέπει να προσέχουν πολύ οι ευάλωτοι.
Αν είσαι πάνω από 60 να πας να κάνεις το εμβόλιο.
Όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, έτσι και το εμβόλιο κατά της Covid-19.
Αν είσαι ευάλωτος, καλό είναι να φοράς τη μάσκα σε κλειστούς χώρους.
Αλλά δεν θα πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά που κάναμε τα δύο τελευταία χρόνια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Φτηνά στεγαστικά δάνεια για νέους έως 39 ετών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης και στο πρόγραμμα των φθηνών στεγαστικών δανείων, τονίζοντας ότι η νέα στεγαστική πολιτική αποφασίστηκε καθώς «τα τελευταία 2 χρόνια είδαμε απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων».
«Είπαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους, κάπου έπρεπε να βάλουμε ένα όριο.
Βασικός πυλώνας είναι η απόκτηση ενός σπιτιού με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε κανείς να πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ενοίκιο στην ελεύθερη αγορά και να του μείνει το σπίτι στο τέλος» είπε ο κ.Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά νέους ηλικίας έως 39 ετών.
«Μπορείς με χαμηλότερη δόση, από ό,τι θα πλήρωνες ενοίκιο, να αποκτήσεις ένα σπίτι» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.
«Θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και, αν πάει καλά, είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους.
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συγκατοικήσουν, αλλά και να επιδοτήσουμε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων.
Να επιδοτήσουμε μεγάλο κομμάτι ανακαίνισης, είτε για να μείνει ο ίδιος, είτε για να το εκμεταλλευτεί.
Να ανοίξουν κλειστά σπίτια και να μπουν στην αγορά» είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here