Για «μεταναστευτική καταιγίδα» που γιγαντώθηκε από άστοχες αποφάσεις του παρελθόντος, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό με θέμα «Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κοινωνία εκπέμπουν SOS».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και, όπως είπε, «χρειάζεται εθνική στρατηγική διαχείρισης του προβλήματος και να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Η πολιτική μας έχει αλλάξει. Τα σύνορα φυλάσσονται, έλεγχοι εντάθηκαν, ο νέο νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου. Σταδιακά, τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά μεταναστών σε άλλες περιοχές» είπε, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. «Χθες στο ΕΛΚ αφιέρωσα το σύνολο της ομιλίας μου και όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Ζήτησα αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου. Δεν γίνεται από τη μία, χώρες να απολαμβάνουν τα οφέλη της ΕΕ, Σένγκεν, και από την άλλη να αρνούνται πεισματικά έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του προβλήματος. Η καινούργια ΕΕ ξεκινά τις εργασίες της. Έχουμε αντιπρόεδρο για πρώτη φορά και ο ίδιος ο Μαργαρίτης Σχοινάς έχει δεσμευτεί πως θα καταθέσει τις θέσεις της ΕΕ έως τον Φεβρουάριο» είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για ξεκάθαρο μήνυμα. «Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη δρομολογούνται κλειστοί χώροι, προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς 2000 χιλιάδες πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, 5 χιλιάδες σε ξενοδοχεία, 15 χιλιάδες σε δομές, κυρίως οικογένειες. Όπως τόνισε, πρέπει να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων που θα τεθούν όλες οι δυνάμεις που έχουμε, ενώ προσλαμβάνονται άμεσα 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και 800 στα νησιά. «Ο Έβρος θα κλείσει» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης που προετοιμάζεται.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου επισήμανε πως θα γίνουν προσλήψεις και πως η κυβέρνηση κληρονόμησε 70 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου. «Θα γίνουν σημαντικές επιστροφές. Δεν θα λύσουμε όλο το πρόβλημα. Συμβολικά και επικοινωνιακά απέναντι στα άθλια κυκλώματα διακινητών και σε όσους έρχονται, το μήνυμα είναι σαφές. Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που εμείς θέλουμε στην Ελλάδα και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν» επανέλαβε, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες κλειστές δομές, όπου θα επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, και εξήγησε πως παραμένει μειωμένος ΦΠΑ, ενίσχυση τοπικών υποδομών, προσλήψεις στις δομές κατοίκων της περιοχής αλλά και στη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης με 50 εκατ. ευρώ που θα στηρίξει τις περιοχές που θα υποδεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η πολιτική μας αλλάζει. Αλλάζει συνολικά η οπτική μας. Αυτή η κρίση έχει έρθει για να μείνει. Η Ευρώπη θα εξακολουθεί να αποτελεί μαγνήτη. Γι΄ αυτό και καλείται να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, αλλά και να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο τους πολίτες που θα απολαύσουν το δικαίωμα να μείνουν στην ήπειρο»

Παράλληλα έστειλε νέο μήνυμα στην ‘Αγκυρα, υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις από την κοινή δήλωση. Αυτό σημαίνει υποχρεώσεις και για την Ελλάδα και για την Τουρκία. Φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να αξιοποιεί αυτό ως μοχλό πίεσης στην Ευρώπη». Τόνισε πως η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα της στους πραγματικά κατατρεγμένους και πρόσθεσε: «Με την ίδια αποφασιστικότητα που διεκδικούμε την ασφάλειά μας με την ίδια τόλμη ενσωματώνουμε όποιον το δικαιούται και το μπορεί. Η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη να αγκαλιάσει όποιον το επιθυμεί. Πάντα η Ελλάδα ξεπερνούσε τις τρικυμίες. Ενωμένοι να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές».

Ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σημαντικό, διαρκές που δεν έχει μαγικές λύσεις. Είναι σύνθετο με έντονη ανθρώπινη διάσταση και αυτή η διάσταση που αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Θα δίνουμε προστασία στους πιο ευάλωτους. Κυρίως στα ασυνόδευτα παιδιά. Έχω δεσμευτεί και θα υπάρξει ανακοίνωση ενός εθνικού συντονιστή για αυτό. Επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους εταίρους να δεχθούν κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά. Προς θεού 3000 παιδιά δεν μπορούν να τα υποδεχτούν; Η απάντηση -και δεν τιμά την Ευρώπη αυτό- δεν ήταν θετική».

Η πρωτολογία Γεννηματά

Στην εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα δεν πάρει άμεσα μέτρα το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία για τη χώρα, προχώρησε η Φώφη Γενννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από την κυβέρνηση να εντείνει τις πιέσεις της προς την Ευρώπη για συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν δίστασε να προτείνει ακόμα και το μπλοκάρισμα κρίσιμων αποφάσεων της ΕΕ αν τα αιτήματα της χώρας μας δεν εισακουστούν.

«Εμείς θα είμαστε μαζί σας» τόνισε.

Η κυρία Γεννηματά επέκρινε τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία λέγοντας ότι αποτέλεσμα ήταν να δώσουμε τα κλειδιά του μεταναστευτικού στον Ερντογάν και τώρα αυτός μας εκβιάζει.

«Κρούω το καμπανάκι του κινδύνου» είπε και εξέφρασε την άποψη ότι η μεγάλη πίεση στέλνει στα άκρα την κοινωνία την ίδια στιγμή που η ακροδεξιά καραδοκεί.

«Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας» τόνισε.

Δεν έκρυψε πάντως ότι μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση έχει και ο Αλέξης Τσίπρας που μετέτρεψε τη χώρα μας σε κορόιδο της Ευρώπης ενώ μέμφθηκε τον Θοδωρή Δρίτσα για τα όσα είπε μόλις χθες σχετικά με τους βιασμούς μικρών παιδιών.

«Να δω τι θα λέγαμε αν τα παιδιά αυτά ήταν δικά μας» είπε.

Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να είναι ο πρόθυμος της Ευρώπης και να χαιδεύει τους ισχυρούς.

Ζήτησε να μπουν σε εφαρμογή προγράμματα μεταεγκατάστασης μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναθεώρηση του Δουβλίνου, ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας.

«Δεν ξέρω τι λέτε με την Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες  αλλά το μεταναστευτικό πρέπει να μπει στη πρώτη θέση στη ατζέντα μας» δήλωσε.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει έλεγχος των ΜΚΟ αλλά και των κονδυλίων που δίνονται για το προσφυγικό ενώ κράτησε αποστάσεις από την δέσμευση της κυβέρνησης για τη χορήγηση ασύλου μέσα σε έξι μήνες.​

Δευτερολογία Μητσοτάκη

«Ουσιαστική διαφωνία κ. Γεννηματά δεν υπάρχει. Η πολιτική αυτή δεν έχει σχέση με την πολιτική του Συριζα. Διότι για ένα χρόνο έκανε την Ελλάδα κέντρο διερχομένων. Για να βρεθεί με τα σύνορα στα Βόρεια τελικά κλειστά…», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πολιτική που συμβόλιζε η φράση του κ. Τσίπρα οτι στην θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα.

Συμφωνούμε ότι το πρόβλημα είναι Ευρωπαικό. Γι αυτό και ζητάμε άμεση αλλαγή του κανονισμού ώστε να μην φορτώνονται οι πρώτες χώρες υποδοχής.

Δεν είναι δυνατόν να επικοινωνούμε με την άλλη πλευρά για την άφιξη βαρκών με πρόσφυγες και μετανάστες και να μην αντιδρούν. Συμφωνούμε οτι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου».

Η δευτερολογία Γεννηματά

Στην δευτερολογία της δήλωσε ότι μένουν πολλά ερωτήματα για το σχέδιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό και έκανε λόγο για ένα φαραωνικό σχέδιο.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι θέσεις των εγκλείστων στα σωφρονιστικά καταστήματα φτάνουν τις 10.000. «Για τους μετανάστες μιλήσατε για 18.000 θέσεις. Πότε θα γίνουν όλες αυτές;» διερωτήθηκε και εξέφρασε την αγωνία της μήπως αυτό το σχέδιο δώσει το μήνυμα να ενταθούν οι ροές πριν αλλάξει η κατάσταση.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν απέρριψε το σχέδιο των κλειστών δομών αλλά με όρους ως προς το προφίλ των μεταναστών που θα μείνουν εκεί. Τάχθηκε όμως και υπέρ των μικρών δομών αλλά και της ενοικίασης διαμερισμάτων για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Κάλεσε εκ νέου των Πρωθυπουργό να πιέσει τους ευρωπαίους ηγέτες καθώς όπως είπε «η κρίση είναι μπροστά μας». Επικαλούμενοι μάλιστα το μερίδιο που μας αναλογεί με βάση τις Ευρωπαική ποσόστωση είπε ότι εμάς μας αναλογούν 15.673 μετανάστες με βάση τις 800.000 και πλέον που έχουν περάσει στην Ευρώπη από το 2016, αλλά στη χώρα μας βρίσκονται το διάστημα αυτό πάνω από 100.000.

Δεσμεύθηκε τέλος ότι το ΚΙΝΑΛ θα επανακαταθέσει την ερώτηση τον ερχόμενο Ιούνιο για να δούμε τι έχει γίνει από όλα όσα έχουν εξαγγελθεί.​

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here