Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το μείζον θέμα του προσφυγικού στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μητσοτάκη και των δημάρχων νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη αποφασίστηκε ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους νησιώτες και γι αυτό θα γίνονται συστηματικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, κάθε δύο εβδομάδες. Οι πληροφορίες θέλουν τους συμμετέχοντες να συμφώνησαν μεν στις κλειστές δομές αλλά να διαφώνησαν στους όρους λειτουργίας.

Μηταράκης για μεταναστευτικό: Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Αυτά δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη συνομίλησαν με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, τόνισε ο κ. Μηταράκης. Εξήγησε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.

«Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης δήλωσε: «Περιμένουμε απτά παραδείγματα και απτές εξαγγελίες τις επόμενες τρεις – τέσσερις ημέρες. Μετά από αυτό μπορούμε να συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη και του ομιλούντος και όλων και περιμένουμε δείγματα -τι θα γίνει- για να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Μουτζούρης.

Γεραπετρίτης: Το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών

Η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση που θα είχε εκείνος και ο Ν. Μηταράκης με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών του Βορείου Αιγαίου -και υπό το πρίσμα αυτό παρέσχε τη διαβεβαίωση για σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, για απτά αποτελέσματα και μάλιστα «πάρα πολύ σύντομα».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε με έμφαση εισαγωγικώς ο Γ. Γεραπετρίτης, αναγνωρίζοντας το προφανές όπως είπε, ότι δηλαδή το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό -εξήγησε- η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής. Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το λόγο αυτό η απάντησή του κατά το σκέλος της δικής του αρμοδιότητας -και αφού θύμισε ότι πρωτίστως αρμόδιο είναι το νέο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο προϊστάμενος υπουργός- είναι ότι θα υπάρξουν πάρα πολύ σύντομα απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία.

Και εξομολογητικά μιλώντας -όπως ο ίδιος είπε- ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι αυτό που αισθάνεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το νέο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών.

Αντιλαμβάνεται την ανησυχία αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει -και το λέει μετά λόγου γνώσεως, όπως παρατήρησε- για πρώτη φορά μια κεντρική στρατηγική στο ζήτημα του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό σε Λέσβο, Σάμο και Χίο

Γενική απεργία με καθολική συμμετοχή και μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών, κι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) αναμένω να συναντηθώ με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών. Για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις, πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, η απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των νησιωτών είναι η ανάσχεση κυρίως των ροών. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία μόνιμη παραμονή οποιουδήποτε στα νησιά μας. Ηδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα επισκέψεων στα ακριτικά νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Σάμο και Λέσβο, θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Κω, Λέρο και Χίο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Και προσθέτουν: «Να συμφωνήσουμε με τους νησιώτες μας τους στόχους. Στόχος δικός μας:

1. Η μείωση των ροών, μέσω φύλαξης των συνόρων και του νέου πλαισίου ασύλου και επιστροφών.

2. Η μη μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

3. Η επιστροφή στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

4. Η αποσυμφόρηση των νησιών με όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία καθώς και τα ευάλωτα πρόσωπα.

5. Το κλείσιμο των σημερινών ανοικτών δομών.

6. Η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

7. Η αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρά τις αντιδράσεις των νησιωτών, «η δημιουργία των νέων δομών θα συμβάλει αποφασιστικά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των συνθηκών εργασίας των υπηρεσιών. Οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου αποδέχονται τη δημιουργία δομών, διαφωνούν στο μέγεθος. Προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά πρέπει να είναι επαρκές σε μέγεθος ώστε αφενός να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών.

Οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου ζητούν απλώς καταγραφή και μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό εφαρμόστηκε το 2015, με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά. Επίσης, η μεταφορά στην ενδοχώρα πριν από την απόφαση ασύλου οδηγεί σε αύξηση ροών, διότι δυσχεραίνει την επιστροφή όσων, τελικά, δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου. Οι Υπηρεσίες Ασύλου & Προσφυγών θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (87 χιλιάδες) και προσφυγών β’ βαθμού (38 χιλιάδες). Η σημερινή κατάσταση ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στις δομές φιλοξενίας και αυξάνει τις δαπάνες διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με τον συνολικό χρόνο εξέτασης αιτήσεων ασύλου να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες, ειδικά στα νησιά για τις αφίξεις από 1/1/2020 τις 28 ημέρες».

Το ψήφισμα των νησιωτών, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα, ζητάει τα νησιά «να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων» και διεκδικεί: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να μην κατασκευαστεί καμία νέα δομή, να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ, να υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και να υπάρξουν μέτρα.

Στιγμή παραφωνίας ήταν μέρος της ομιλίας του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στη Μυτιλήνη ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο του ΟΗΕ και του Ιδρύματος Σόρος για τη μεταφορά 250 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη και σχέδιο εποικισμού των νησιών. «Υπάρχει σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού», είπε ο κ. Μουτζούρης αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και στο ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here