Τρίτη 14 Μαΐου σήμερα. Μένουν μόλις δώδεκα μέρες για τις εκλογές, τόσο αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και εκείνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να μην κρίνουν άμεσα κάτι στην λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή, όμως, είναι σίγουρο πως θα αναδείξουν συσχετισμούς δυνάμεων και θα φέρουν εξελίξεις. Στις εκλογές για τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό Τ.Α  ιδιαίτερη σημασία έχουν πάντα οι μάχες στους τρεις μεγάλους Δήμους, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν την Κυβέρνηση αδύναμη όχι μόνο να κερδίσει κάποια από αυτές τις αναμετρήσεις, αλλά να καταφέρει να κρατήσει στοιχειωδώς τα ποσοστά της. Στις Ευρωεκλογές από την άλλη, παρόλο που πολλοί τις θεωρούν ως μια διαδικασία πιο χαλαρής ψήφου, δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποτελέσματα τους αποτέλεσαν προάγγελο εξελίξεων ακόμα και εικόνας εθνικών εκλογών.Το συμπέρασμα επομένως που προκύπτει είναι πως άπαντες θέλουν να τους βρει η επαύριο των εκλογών με θετικό πρόσημο και προκειμένου να το πετύχουν αυτό επιστρατεύουν όλα τους τα όπλα.

Σε αυτή τη μάχη χαρακωμάτων Κυβέρνηση και κόμματα κυριολεκτικά δίνουν τα ρέστα τους. Η αξιωματική Αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα που δεν έχουν κυβερνητικά οφίτσια δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να υποσχεθούν στο εκλογικό σώμα. Με την Κυβέρνηση όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του έχουν την δυνατότητα να κάνουν πράξη άμεσα ότι εξαγγείλουν. Το θέμα εδώ βρίσκεται αλλού. Είναι παροχές ουσίας όσα δίνονται αυτές τις μέρες ή έχουν τον χαρακτήρα των μικρο δώρων που έδιναν οι εξερευνητές στους ντόπιους πληθυσμούς των νέων περιοχών που ανακάλυπταν για τους εξευμενίσουν και εν τέλει να τους κατακτήσουν και να τους διώξουν από τον τόπο τους; Πάμε να δούμε λίγο τι ακούσαμε και τι πρέπει να κρατήσουμε.
Πρώτον η περίφημη 13η σύνταξη. Εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς επί της ουσίας δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Ο λόγος; Μα όταν προσθέτεις στο εισόδημα κάποιου ένα πόσο και το ονοματίζεις ως 13η σύνταξη ή ως 13ο μισθό, θα πρέπει το ύψος του να είναι ίσο και με τις υπόλοιπες, δηλαδή το ποσό της έξτρα παροχής που λαμβάνει ένας απόμαχος του εργασιακού βίου να είναι ίσο με την κύρια σύνταξη που εισπράττει σε μηνιαία βάση. Σε κάθε άλλη περίπτωση μιλάμε για βοήθημα ή επίδομα. Η επιδοματική πολιτική είναι ένας από τους κύριους λόγους που φθάσαμε στην κατάσταση αυτή που ζούμε την δεκαετία που διανύουμε. Δεύτερον η εξαγγελία για τις περίφημες 120 δόσεις αποπληρωμής των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ο τρόπος που αυτή παρουσιάστηκε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι αφορά το μεγαλύτερο μέρος των λεγόμενων μικρο οφειλετών του Δημοσίου, αλλά αφήνει εκτός τα φυσικά πρόσωπα και κυρίως τις επιχειρήσεις που χρωστούν πολλά και που η καταβολή από μέρους τους των χρεών τους, ακόμα και με μεγάλο κούρεμα, θα ανακούφιζε αποφασιστικά τα ταμεία και θα έδινε προς το εξωτερικό την αίσθηση της επανεκκίνησης.
Εν ολίγοις η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει ατζέντα στην πολιτική σκηνή ενόψει εκλογών είναι αυτό που βλέπουμε και όχι η επιστροφή στις αδύναμες ομάδες μέρους των απωλειών,που υπέστησαν στην εποχή των μνημονίων, τόσο των δεξιών όσο και των αριστερών. Δυστυχώς η σπουδή που παρατηρείται να γεμίσει η κοινωνία με χρήματα παραμονές της 26ης Μαΐου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μεγάλη κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να διαφοροποιήσει το κλίμα και να μειώσει το εύρος της ήττας. Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας τακτικής, της ίδιας πρακτικής από τους κυβερνώντες. Πετάμε ψίχουλα και τα βαφτίζουμε παντεσπάνι……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here