Περίπου 6700 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού θα ενισχυθούν οικονομικά μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2021, με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, χάρη στο πρόγραμμα “Διέξοδος”, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που “έτρεξε” η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σε 6.683 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για χρηματοδότηση και με βάση έγκρισης τα 27,51 μόρια θα μοιραστούν από 5000 έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τα έξοδα του 2019. Η εκταμίευση των χρημάτων ξεκινά από την πρώτη εβδομάδα του 2021, ενώ στο σύνολο των παραπάνω επιχειρήσεων απασχολούνται 24.500 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρέθεσε το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στον αύλειο χώρο της έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος “Διέξοδος”. Υπενθυμίζεται, πως αρχικά η Περιφέρεια εξασφάλισε, μέσω ΕΣΠΑ, 150 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των 20.000 αιτήσεων, πρόσθεσε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα.

“Δίνουμε τεράστιο αγώνα για να στηρίξουμε την οικονομία και τις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας”, είπε ο κ. Τζιτζικώστας. Αναλύοντας τα στοιχεία, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως από τους 6.683 δικαιούχους το 81,37% (5.438 επιχειρήσεις) απασχολούσαν το 2019 έως 5 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, το 6,16% (412 επιχειρήσεις) 5-10 εργαζόμενους, ενώ το 12,47% 10-50 εργαζόμενους.

Από τις επιχειρήσεις των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε και θα χρηματοδοτηθούν από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2021, το 33% δραστηριοποιείται στον τουρισμό και στην εστίαση και το 35% στο εμπόριο, τη μεταποίηση και τις μεταφορές. “Πέντε κλάδοι που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

“Δεν με στεναχωρεί το γεγονός ότι μπήκε μόλις το 1/3 των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα; Προφανώς ήθελα να μπουν και οι 20.000 όμως, δυστυχώς, αυτά ήταν τα χρήματα που είχαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αναλογικά ήταν τα περισσότερα σε όλη την Ελλάδα. Είμαι σε επαφή με την κυβέρνηση και έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να βρεθούν κονδύλια για να εξασφαλιστεί η είσοδος στο πρόγραμμα του συνόλου των επιχειρήσεων”, είπε ο κ. Τζιτζικώστας αναφορικά με τις 13.000 επιχειρήσεις που έμειναν εκτός χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ), Θωμάς Αλγιανάκογλου, είπε πως το πρόγραμμα “Διέξοδος” θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να μείνουν ενεργές το 2021 για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορονοιος.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Σκοτίδας, γενικός διευθυντής της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, τόνισε ότι “οι επόμενες κινήσεις των επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν είναι να επιλέξουν τον μήνα που θα καταθέσουν την αίτηση για την πληρωμή τους και η υποχρέωση είναι να τα δαπανήσουν ως κεφάλαιο κίνησης μέσα στο 2021”.

Απ. Τζιτζικώστας: “Θα κάνω κι εγώ το εμβόλιο στην ώρα μου”

Ο περιφερειάρχης, στη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού λέγοντας πως “τα εμβόλια αποτελούν θρίαμβο της επιστήμης και της ανθρωπότητας”.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εμβόλιο σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Θα το κάνω κι εγώ στην ώρα μου. Τώρα πρέπει να θωρακίσουμε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορονοϊού στα νοσοκομεία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here