Δ. Μπίρμπας: Όραμά μας είναι Μεταβιομηχανικό Αιγάλεω ως Μητροπολιτικός κόμβος

Απορροφήσαμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους σε συνδυασμό με την εξυγίανση των οικονομικών μας

Το στοίχημα είναι μια σύγχρονη πόλη, βιώσιμη, αλληλέγγυα, συμμετοχική και ψηφιακή

Πετύχαμε τα χαμηλότερα τέλη μεταξύ των όμορων δήμων

 

Έχετε καταφέρει να κάνετε το Αιγάλεω όπως το επιθυμούσατε;

Όραμά μας είναι το Μεταβιομηχανικό Αιγάλεω ως Μητροπολιτικός κόμβος, κέντρο καινοτομίας και πολιτιστικός προορισμός. Επιδιώκουμε, σήμερα, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο σε υποδομές και κοινωνικό εξοπλισμό, να συναντήσουμε ως πόλη την 4η βιομηχανική επανάσταση αφού ενσωματώσουμε πλήρως την 3η. Έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά μένουν πολλά περισσότερα. Αρκετά από αυτά τα έχουμε ήδη δρομολογήσει και καθένας μπορεί να το δει στην ιστοσελίδα του δήμου, την εφαρμογή Infoδράση και τους ετήσιους απολογισμούς

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ανάπλαση της πόλης  σας;

H ανάπλαση της πόλης βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Υλοποιούνται σημαντικά έργα, όπως ο περιφερειακός του άλσους, η ανακατασκευή των 22 παιδικών χαρών, η ασφαλτόστρωση περίπου του 40% του οδικού δικτύου, η αναβάθμιση σχολείων, κτιρίων κ.λπ. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στο ιστορικό εμπορικό κέντρο μέσω της ΟΧΕ δυτικής Αθήνας, η δημοπράτησή του CINE Τιτάν και άλλων παρεμβάσεων, που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής στην περιοχή του Ελαιώνα, η κυκλοφοριακή μελέτη σε πόλη και ελαιώνα, οι χρήσεις Γης και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Πώς συνδυάσατε την κοινωνική πολιτική με τα μειωμένα οικονομικά του  Δήμου σας;

Έχοντας προτεραιότητα το Αιγάλεω ως πόλη κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, απορροφήσαμε –με σωστή ενημέρωση των  πολιτών και με έγκαιρη προετοιμασία  ενός πλήθους μελετών– εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι διατέθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, σε συνδυασμό με τον ουσιαστικό εξορθολογισμό και εξυγίανση των οικονομικών μας. Πιο συγκεκριμένα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται οι δομές παροχής βασικών αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Συσσίτιο), παράλληλα με το Κέντρο Κοινότητας (>7000 ωφελούμενοι), τα δημοτικά ιατρεία, το ΚΕΠ Υγείας, η ΤΟΜΥ Αιγάλεω κ.ά.

Όπως έχετε δηλώσει ,βελτιώσατε τα αποθεματικά σας. Πώς το καταφέρατε αυτό; Ποια η πολιτική σας με τα δημοτικά τέλη;

Επιπρόσθετα σε όσα ανέφερα παραπάνω βελτιώσαμε τα αποθεματικά, επιλύοντας χρόνια προβλήματα, εισπράττοντας 5,5 εκ ευρώ από εισφορές της ΔΕΗ και με καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση των αποθεματικών, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, βελτίωση των προμηθειών, αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με ένταξη σε προγράμματα κ.ά. Ενώ επιβαρύναμε τους πολίτες με τα μικρότερα δημοτικά τέλη σε σύγκριση με τους όμορους δήμους.

 

Συχνά αναφέρετε ότι λειτουργείτε ως ομάδα. Είναι δύσκολο αυτό στην Αυτοδιοίκηση;

Το διοικητικό σύστημα πριμοδοτεί τον Δημαρχοκεντρισμό.  Ίσως είμαστε από τις λίγες παρατάξεις που η πρόταση για Αντιδημάρχους περνά μέσα από συλλογική διαδικασία του Γενικού μας Συμβουλίου (όλο το ψηφοδέλτιο και οι βασικοί υποστηρικτές της παράταξης). Αυτό δημιουργεί αίσθημα συλλογικής ευθύνης.

Παρακολουθείτε προσωπικά την καθαριότητα. Γιατί αυτή η επιλογή;

Καταρχήν έχω εξαιρετικούς αιρετούς συνεργάτες και επιπλέον, επειδή η καθαριότητα αποτελεί τον καθρέφτη της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Έχουμε πετύχει σημαντική αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.

Οφείλουμε να πετύχουμε περισσότερα και πιστεύουμε ότι η υλοποίηση της γραμμής βιοαποβλήτων (από τους πρώτους δήμους της χώρας μέσω ΕΣΠΑ) πριν το Πάσχα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους του τοπικού και του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι το 2020-2021.

Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής  σε τι άλλαξε την ποιότητα των δημοτών σας;

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κατέστησε την πόλη Μητροπολιτικό εκπαιδευτικό κέντρο, γεγονός που θα βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη και σε ζητήματα καινοτομίας, «ευφυών εφαρμογών» smart city, ολοκληρωμένης  ψηφιακής στρατηγικής, αναπτυξιακών μελετών κ.λπ.
Έδωσε νεανικό σφρίγος στην πόλη, σε μια πόλη που γερνάει, λόγω του 78% της ιδιοκατοίκησης και αυτό φαίνεται στη ζωντάνια των δρόμων της, βοηθώντας έτσι και την τοπική αγορά.

Υπάρχει στοίχημα για την επόμενη ημέρα;

Το στοίχημα είναι μια σύγχρονη πόλη, βιώσιμη, αλληλέγγυα, συμμετοχική και ψηφιακή. Θεωρούμε ότι μπορούμε, σαν πόλη, να το καταφέρουμε. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (Πανεπιστήμιο, Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων, Ελαιώνα κ.λπ.) με συνέργειες και συνεργασίες όλων μας, αιρετών, εργαζομένων, πολιτών, επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων. Βάσει ενός στρατηγικού σχεδίου που θα υλοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις δυνατότητες που θα παρέχονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό άλλωστε επικαιροποιούμε και καταθέτουμε στην προγραμματική μας πρόταση για τις εκλογές του Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here