Συνέντευξη της Μαρίας Καρακίτσου, Υποψήφιας Ευρωβουλευτού στο dimoidixossunora.gr

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Μέρα25 και γνωστή ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου, συνομιλεί με τον Χρήστο Σούτο για την επικείμενη μάχη της Κυριακής και την Ευρώπη του αύριο.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Όνομα, σπουδές, επαγγελματική ενασχόληση και οικογενειακή κατάσταση.

Ονομάζομαι Μαρία Καρακίτσου και είμαι ηθοποιός . Γεννήθηκα στην Αθήνα και από μικρή ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχη και ευαισθητοποιημένη για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο πλανήτη. Επέλεξα παράλληλα με τις σπουδές μου στην δραματική σχολή να φοιτήσω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου του οποίου είμαι απόφοιτος και  αυτή τη στιγμή είμαι τελειόφοιτη του τμήματος  Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είμαι διαζευγμένη και μητέρα μιας υπέροχης κόρης 16 χρονών.

Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά και αν ναι τι σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Ανέκαθεν ήμουν ενεργή πολίτης, εκφραζόμενη ιδεολογικά από τον χώρο της αριστεράς αλλά κομματικά παρέμενα ανένταχτη. Το να ασχοληθώ με την πολίτικη δεν το είχα σκεφτεί ποτέ και δεν το είχα κάνει μέχρι τώρα. Το αποφάσισα ορμώμενη από την  επιτακτική ανάγκη για δράση και αντίσταση απέναντι στην φτωχοποίηση του Ελληνικού και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών λαών  που έχει οδηγήσει η πολιτική της αυστηρής λιτότητας που έχουν επιβάλλει οι Βρυξέλλες, ενισχύοντας παράλληλα την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Επέλεξα να σηκωθώ από τον «καναπέ» μου και να αγωνιστώ με τα όπλα που μου δίνει η δημοκρατία.

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο πολιτικό φορέα; 

Θαύμαζα από παλιά τη σκέψη του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο αγώνας που έδωσε το διάστημα που ήταν Υπουργός Οικονομικών και η στάση που κράτησε ενάντια στην πλήρη παράδοση της χώρας μας που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση του Σύριζα, αγνοώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με έπεισαν ότι εκτός από οραματιστής  είναι άνθρωπος με ήθος που υπερασπίζεται το δίκαιο. Μετά το δημοψήφισμα του 2015 αισθανόμουν πραγματικά απελπισμένη, φιμωμένη μια και αποδεδειγμένα ότι και να λέγαμε ότι και να κάναμε σαν λαός δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα αφού κανείς δεν μας άκουγε. Η ιδέα ενός πανευρωπαϊκού κινήματος που αυτή τη στιγμή κατεβαίνει σε 11 χώρες με κοινό πρόγραμμα για την Ευρώπη με γέμισε όραμα και ελπίδα. Ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Γι’ αυτό είμαι στο ΜέΡΑ25.

Ποιοι είναι οι στόχοι  του ΜΕΡΑ25 για την Ελλάδα και πως οραματίζεται την Ευρώπη της επόμενης μέρας;

Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα με ένα πλήρες συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα  συγκεκριμένων μέτρων άμεσης εφαρμογής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, που αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας www.mera25.gr.

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στο τρίπτυχο Ευρωπαϊκός Διεθνισμός -Οικονομικός Ορθολογισμός – Κοινωνική Απελευθέρωση. Στόχος μας για την Ελλάδα, είναι η ανατροπή του καθεστώτος χρεοδουλοπαροικίας που μας έχουν επιβάλλει και ο απεγκλωβισμός μας από την τετραπλή χρεοκοπία στην οποία βρισκόμαστε. Για αυτό προτείνουμε καταρχήν 7 τομές που επιγραμματικά σας τις αναφέρω:

  1. Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους με ύψος και ρυθμό αποπληρωμών που εξαρτώνται άμεσα από το ύψος και ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ
  2. Στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος (0% -­ 1,5%) που καταργεί τη λιτότητα
  3. Αναδιάρθρωση «κόκκινων δανείων» από Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών, με 5ετές (ανανεώσιμο) μορατόριουμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  4. Μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών: 15 -­ 18% μέγιστος συντελεστής ΦΠΑ & φόρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατάργηση της προπληρωμής φόρου & του φόρου «αλληλεγγύης» για εισοδήματα έως 30 χιλιάδες ευρώ.
  5. Δημιουργία Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις δωρεάν συναλλαγές, και τη χρηματοδότηση νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας
  6. Σεβασμός σε μισθωτή εργασία και δημιουργική επιχειρηματικότητα: Τέλος το «μπλοκάκι» για μισθωτούς, ευέλικτες συλλογικές διαπραγματεύσεις, 5χρονη απαλλαγή εισφορών για νέες επιχειρήσεις, ταβάνι το 50% των κερδών για το σύνολο ασφαλιστικών εισφορών & φόρων των επιχειρήσεων
  7. Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα με εχέγγυο τη δημόσια περιουσία, οι μετοχές της οποίας θα εκχωρηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά την Ευρώπη της επόμενης μέρας οραματιζόμαστε μια πραγματική «ενωμένη» Ευρώπη, δημοκρατική με κοινά δικαιώματα και κοινή ευημερία για τους λαούς της. Η «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» ο πρώτος Ευρωπαϊκός Διεθνικός συνασπισμός κομμάτων μέλος του οποίου είναι το ΜέΡΑ25 κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές με ένα κοινό ολοκληρωμένο πρόγραμμα τη Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη (Green New Deal). 20 προτάσεις με βασικό στόχο  τον Εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Οικοδόμηση Κοινής Πράσινης Ευημερίας, την Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Εκμετάλλευσης και την Εμβάθυνση της Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Mε δεδομένο ότι προέρχεστε από το χώρο της τέχνης, ποια πιστεύετε πως η είναι θέση του πολιτισμού στο αύριο της Ευρώπης; Τι νέους δρόμους μπορεί να ανοίξει για τη συνεργασία μεταξύ των λαών; 

Ο Ευρωπαϊκός Διεθνισμός στον οποίο πρεσβεύουμε στο ΜέΡΑ25 βρίσκει την αποθέωση του στον Πολιτισμό. Εστιάζουμε όχι μόνο στον «επίσημο» πολιτισμό (ποιοτική μουσική, εικαστικές τέχνες, θέατρο, όπερα, χορός, κινηματογράφος), ο οποίος βέβαια πρέπει να στηριχθεί, αλλά και σε πολιτιστικά έργα «ερασιτεχνών» καλλιτεχνών και κοινωνικών κινημάτων που συνήθως παραβλέπονται και υποτιμούνται.

Ο Πολιτισμός δεν χωρίζει ενώνει.  Η Τέχνη θέτει ερωτήματα, εκφράζει ανησυχίες, δημιουργεί συνεργασίες, εξελίσσει τους ίδιους μας τους εαυτούς. Είναι ανάγκη να επικοινωνηθούν οι επιμέρους εθνικές κουλτούρες  των λαών της Ευρώπης και τα σύγχρονα πολιτιστικά τους αγαθά, να υπάρχει ένας ανοιχτός διαρκής διάλογος μέσω της Τέχνης και συνέργιες. Δεν είμαστε ένωση οικονομικών συμφερόντων. Ένωση λαών είμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here