Γ. Ιωακειμίδης: Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια, είναι ο εκσυγχρονισμός της πόλης

Είστε από τους παλαιότερους αυτοδιοικητικούς αφού διατελείτε δήμαρχος Ρέντη και Νίκαιας- Ρέντη τα τελευταία 25 χρόνια. Ποιο είναι αυτό που σίγουρα θέλετε να πετύχετε στο Δήμο σας κι έχει μείνει πίσω;

Ανεξάρτητα από τα χρόνια της θητείας του, κανένας Δήμαρχος δεν πρέπει να αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένος και απόλυτα επαρκής. Αυτό πιστεύω ότι ωθεί συνεχώς στη όλο και μεγαλύτερη δημιουργικότητα, στην όλο και περισσότερη προσφορά στην πόλη. Σήμερα δεν αρκεί το πρότυπο του Δημάρχου της δεκαετίας το ’90 ή και του 2000, που διατηρούσε ή βελτίωνε το επίπεδο καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού ή του πρασίνου στην πόλη του. Τα νέα μεγάλα προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια, έφεραν στο προσκήνιο νέες ανάγκες, καινούριες προτεραιότητες. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια, είναι ο εκσυγχρονισμός της πόλης. Δεν αναφέρομαι μόνο σε έργα και υποδομές που είναι αναγκαία και απαραίτητα να γίνουν. Αναφέρομαι κυρίως στις νέες τεχνολογίες που πρέπει να υπηρετούν τον πολίτη. Να απλοποιούν την καθημερινότητα, να χτυπούν τη γραφειοκρατία και να ενισχύουν τη διαφάνεια. Ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της κρίσης και το τέλμα που προκλήθηκε, όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό το δρόμο έχουμε ήδη ανοίξει στη Νίκαια και στο Ρέντη. Αν ένα έργο ξεχωρίζει, είναι η ένταξη του συνόλου του πρώην Δήμου Ρέντη στο σχέδιο πόλης. Είναι ένα έργο που οφείλω οπωσδήποτε να ολοκληρώσω.

Είστε από αυτούς που υποστηρίζουν θερμά ότι πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι δήμοι της χώρας. Τι προβλήματα θα λυθούν;

Οι Δήμοι πρέπει να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους: Να υπηρετούν τους πολίτες. Να διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, τα μέσα, τις υποδομές και τις δομές που θα έχουν αυτό το στόχο. Για παράδειγμα, αν ένας μικρός νησιωτικός Δήμος, υποχρεώνεται από το νόμο να έχει πολεοδομία και ταυτόχρονα ένας άλλος νόμος του απαγορεύει την πρόσληψη μηχανικών, τότε δε μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Τα προβλήματα που προέκυψαν από τον «Καλλικράτη» και τους προηγούμενους νόμους, είναι πολλά και οι Δήμαρχοι τα γνωρίζουν πολύ καλά γιατί αντιμετώπισαν τα αδιέξοδα που προκλήθηκαν. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι τα προηγούμενα χρόνια προστέθηκαν, νέα προβλήματα και ιδιαιτερότητες που πρέπει να δούμε, όπως το μεταναστευτικό, οι περικοπές πόρων, οι ελλείψεις προσωπικού, ακόμα και θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, την πολιτική προστασία, το περιβάλλον και τόσα άλλα.. Έτσι λοιπόν με τη νέα κατηγοριοποίηση των Δήμων που περιλαμβάνει κριτήρια, όπως η γεωγραφική θέση και έκταση, ο πληθυσμός και άλλα, Υπηρεσίες και αρμοδιότητες στις οποίες κάποιοι δε μπορούν να ανταποκριθούν, θα αντιμετωπίζονται με τη συνεργασία άλλων – γειτονικών Δήμων ή και της Περιφέρειας.

Τι πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη σας στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξουμε εμείς οι αιρετοί τον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε! Η Αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να είναι το «σκαλοπάτι» για την προσωπική ανάδειξη, ή ακόμα χειρότερα, για την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό το έλεγα πάντα και πάντα το υπηρέτησα με συνέπεια, γι’ αυτό παρέμεινα «αυτοδιοικητικός», σε πείσμα των καιρών και των αμέτρητων ευκαιριών, προκλήσεων και «προσκλήσεων». Το δεύτερο είναι ότι οι Δήμαρχοι πρέπει να έχουν πολιτική τοποθέτηση, πολιτικό κριτήριο και πολιτικό «αισθητήριο», ώστε να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες που τους εμπιστεύονται. Αυτή είναι η αποστολή τους! Αν η κομματική ένταξη καθορίζει και τη συμπεριφορά τους, τότε δυστυχώς, χάνεται η εμπιστοσύνη και φυσικά αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης. Το τρίτο, έχει να κάνει με τα προηγούμενα: Πρέπει να αλλάξει συνολικά η κουλτούρα μας. Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο με όσα μας ενώνουν. Να μάθουμε να συνθέτουμε και να συνεργαζόμαστε. Νομίζω ότι αυτό αρχίζουν να το καταλαβαίνουν και να το ασπάζονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοί μου. Αν μετά τις εκλογές οι νέοι Δήμαρχοι που θα προσχωρήσουν σε αυτή την αντίληψη, είναι ακόμα περισσότεροι, θα είναι μια σημαντική κατάκτηση για την αυτοδιοίκηση του «αύριο», που όλοι έχουμε ανάγκη.

Κατά την αυτοδιοικητική σας διαδρομή ως δήμαρχος και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. τι αλλαγές έγιναν που κατάφεραν να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη

Αυτό που ονομάζουμε «καθημερινότητα», έχει γίνει πιο σύνθετο και απαιτεί «καθημερινές» δικές μας απαντήσεις προς τους πολίτες. Για παράδειγμα ο κάτοικος της πόλης μου, φυσικά περιμένει να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να διατηρούμε καθαρή τη γειτονιά του. Αυτό όμως αν το κάνουμε, δε σημαίνει ότι καλύπτουμε μια «σύγχρονη» ανάγκη. Οι πολίτες σήμερα θέλουν να αναφέρουν προβλήματα και παράπονα ηλεκτρονικά, να κάνουν αίτηση από το σπίτι και να έχουν το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στο smartphone τους, να παίρνουν βεβαιώσεις ΤΑΠ ή να πληρώνουν τις οφειλές τους με τον ίδιο τρόπο. Στη Νίκαια και στο Ρέντη σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε. Ως πρόεδρος της ΠΕΔΑ, προσπαθώ να αποκαταστήσω και να ενισχύσω το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων μου και όλοι μαζί να δουλέψουμε πάνω σε κοινά προβλήματα. Τέτοια είναι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση και άλλα πολύ σημαντικά, για τα οποία ήδη έχουμε αναπτύξει σχετικές πρωτοβουλίες.

Τώρα με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική πιστεύετε ότι μπορούν να συνεργασθούν διαφορετικές παρατάξεις

Η απάντηση δε μπορεί να είναι μία και μοναδική που θα ισχύσει παντού. Η απλή αναλογική μας βάζει μπροστά σε μια νέα λογική, που απαιτεί συνεργασίες για τις οποίες μάλλον δεν είμαστε έτοιμοι και ώριμοι. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος, αυτές οι «αναγκαστικές» συνεργασίες που είναι αναγκαίες για τη διοίκηση των Δήμων, να είναι προϊόντα πιέσεων ή και πολιτικών ανταλλαγμάτων. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα, να είναι πραγματικά δημιουργικές συνεργασίες διαφορετικών δυνάμεων και παρατάξεων, που θα αποδώσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες. Πρόκειται για μια νέα δοκιμασία που έχουμε μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ανταποκριθούμε όλοι με την αναγκαία ωριμότητα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here