ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΟΥ ΣΤΟ dimoidixossunora.gr

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και επικεφαλής του συνδυασμού Πολιτών Πολιτεία Γιάννης Βούρος, συνομιλεί με το Χρήστο Σούτο για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές και το όραμά του για τον ενιαίο Δήμο.

 

Γιάννης Βούρος: Το όραμα μας για το αύριο της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας

 

Η απόφαση σας να κατεβείτε στις προσεχείς εκλογές και να διεκδικήσετε τη Δημαρχία του ενιαίου Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας προέκυψε μετά από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, από παρότρυνσή τους ή ήταν αποτέλεσμα προσωπικής ανάγκης και διάθεσης να προσφέρετε στη γενέτειρα σας;

Εκτιμώ και οι δύο λόγοι που αναφέρετε έπαιξαν τον ρόλο τους. Το πρώτο ερέθισμα για να ασχοληθώ με τα κοινά της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ήταν κατά βάση η απαξίωση του δήμου,  τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και η προσπάθεια ορισμένων να αποκτήσουν πανελλήνιας εμβέλειας δημοσιότητα μέσω των διχαστικών  απόψεών τους.

Σίγουρα υπήρξαν συζητήσεις και ζυμώσεις με φίλους, γείτονες και παλιούς μου συμμαθητές. Να θυμίζω ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στις εργατικές κατοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας.

Εν κατακλείδι θέτω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας με παρακαταθήκη την έως σήμερα εμπειρία μου, επειδή θέλω να προσφέρω στον τόπο που μεγάλωσα, που έπαιξα για πρώτη φορά μπάλα στις αλάνες, που πήγα σχολείο, που πρώτη φορά ερωτεύτηκα, στον τόπο που συνέβαλε με τις εμπειρίες που μου προσέφερε αυτή η γειτονιά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Σε μία περιοχή που έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες ώστε να γίνει Δήμος πρότυπο.

Την τελευταία πενταετία, μετά τις εκλογές του 2014 δηλαδή, όλη η συζήτηση και η επικαιρότητα στο Δήμο περιστράφηκε γύρω από το θέμα του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ. Πόσο κακό έκανε αυτό το γεγονός στην περιοχή;

Έχω πει επανειλημμένως πως δεν μπορεί να μεταχειρίζεσαι τον αθλητισμό ως όχημα εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων και να χωρίζεις τους πολίτες σε «Πράσινους και Βένετους», σε «γηπεδομάχους και γηπεδολάτρες», αποσπώντας την προσοχή  από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου όπως είναι π.χ. η έλλειψη καθαριότητας, οι ισχνές πολιτιστικές δράσεις, ο ελλιπής φωτισμός που κατά τους υπολογισμούς της αστυνομίας είναι υπεύθυνος για την αύξηση της παραβατικότητας στις απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές του Δήμου, κτλ.

Γεγονότα που μου επισήμαιναν διαρκώς παλιοί γείτονες και φίλοι και στα οποία δεν θέλω να μείνω αμέτοχος.

Το νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ αποτελούσε ιστορική αναγκαιότητα για τον μεγάλο αυτό Σύλλογο. Είναι δεδομένο ότι θα συνεισφέρει σημαντικά και στην τοπική οικονομία. Πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει και ορισμένα προβλήματα και να ποια μπορεί να είναι αυτά;

Για να λύσεις το οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει οφείλεις να κάθεσαι στο τραπέζι των συζητήσεων και να αναζητάς την πρέπουσα λύση.

Η σημερινή δημοτική αρχή με την στείρα άρνησή της το μόνο που κατάφερε είναι να μην κερδίσει τίποτα από την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου. Κοινούς τόπους χρειαζόμαστε σήμερα, συναινετική διάθεση και συνεννόηση. Αρκετά με τους διχασμούς, τις κοκορομαχίες και τις αλαζονικές συμπεριφορές που έχουν κουράσει όσο τίποτα άλλο τους πολίτες.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε την επαύριο των εκλογών;

Οφείλουμε να περνάμε θετικά μηνύματα στον κόσμο. Η κρίση έχει κουράσει τους συμπολίτες μας και οι δήμοι είναι το απάγκιο του κόσμου. Ο δήμαρχος είναι αυτός που οφείλει να αναζητεί λύση για το πρόβλημα του γείτονά του, του συνδημότη του, του συμπολίτη του.

Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο σύστημα της απλής αναλογικής που θα φέρει νέα δεδομένα στην διοίκηση δήμων και περιφερειών. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να αναζητήσουμε συνεργασίες.

Και αυτό δεν μπορούν να το κάνουν εκτιμώ άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια κούναγαν το δάχτυλο και διακατέχονταν από έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά. Η τοπική κοινωνία τα γνωρίζει αυτά.

Τονίζω όμως που για να υπάρξουν ισχυρές δημοτικές αρχές και η τελευταία ψήφος αποκτά μέγιστη ισχύ. 1 ψήφος μπορεί να σημαίνει 1 έδρα παραπάνω στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο  και αυτό το γεγονός πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ώστε να μην βρεθούμε την επαύριο των εκλογών σε μία κατάσταση που θα θυμίζει δισεπίλυτο γρίφο.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι απαιτήσεις τρέχουν ή αρπάζεις τις ευκαιρίες ή οι εξελίξεις σε προσπερνούν.

Όσο πιο ισχυρή λοιπόν δημοτική ομάδα διαθέτει αύριο ο δήμαρχος τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η διοίκησή του.

Ακούμε συνεχώς για τη Νέα Φιλαδέλφεια και σχεδόν ποτέ για τη Νέα Χαλκηδόνα. Θεωρείτε ότι η συνένωση των δύο περιοχών έχει γίνει πράξη επί της ουσίας και αν όχι πως σκοπεύετε να το κάνετε;

Αυτό δεν συμβαίνει όσον αφορά τις προτεραιότητες του συνδυασμού μας. Για εμάς η Νέα Χαλκηδόνα είναι σε πρώτο πλάνο. Ήδη στο πρόγραμμά μας έχουμε αναδείξει συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τη Νέα Χαλκηδόνα και πρέπει να τρέξουν.

-Εκπόνηση μελέτης ομβρίων υδάτων

-Κυκλοφοριακή μελέτη

-Αναβάθμιση του «Πολυχώρου Δροσίνη», είναι ορισμένα μόνο από αυτά που οφείλουμε να προχωρήσουμε τάχιστα.

Το έχω ξαναπεί σε συνεντεύξεις μου. Από τη Νέα Χαλκηδόνα στο πρόσφατο παρελθόν πέρασαν σημαντικοί δήμαρχοι με σπουδαίο έργο. Δήμαρχοι που ο κάτοικος της Νέας Χαλκηδόνας τους έβλεπε διαρκώς δίπλα του. Αυτό το μοντέλο διοίκησης επιθυμώ να το επαναφέρω από την πρώτη ημέρα, αν αναλάβουμε τις τύχες του Δήμου. Το λέω και το ξαναλέω Νέα Χαλκηδόνα και Νέα Φιλαδέλφεια δεν είναι μόνο η Λεωφόρος Δεκελείας. Οι απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές πρέπει επιτέλους να αποτελέσουν βασική μας προτεραιότητα.

Είστε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό της Ελλάδας. Ποιο είναι το πρόγραμμα σας για την πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου; Πόσο μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή η δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ.;

Η δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που θα φιλοξενηθεί στην «Αγια Σοφιά» θεωρώ πως δεν έχει επικοινωνηθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα όσο ίσως του αξίζει.

Όμως ως συνδυασμός έχουμε πολλές ακόμη ιδέες-προτάσεις όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας,

  • Δημιουργία Κινηματογραφικής λέσχης.
  • Εμπλουτισμός δημοτικής βιβλιοθήκης – ψηφιοποίηση βιβλιοθηκών.
  • Θεσμοθέτηση ετήσιου Φεστιβάλ Αλησμόνητων Πατρίδων.
  • Συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της πόλης μας. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων. Δημιουργία ιστοσελίδας και λευκώματος για καθέναν από αυτούς.
  • Σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την ιστορία & τις διαδρομές των προσφυγικών οικογενειών.
  • Δράσεις εκπαιδευτικού – φιλοζωικού και πολιτιστικού χαρακτήρα σε συνεργασία με συλλόγους, οργανώσεις, τοπικά σωματεία.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού σε κάθε γειτονιά της πόλης μας.
  • Ίδρυση δημοτικής δραματικής σχολής.

είναι ορισμένα μόνο από αυτά που συμπεριλαμβάνουμε στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here