Τη μέριμνα της Περιφέρειας Αττικής για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των πολιτών, έναντι των πλημμυρικών φαινομένων, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα τις «διαδικασίες καθαρισμού, συντήρησης και έργων διευθέτησης ρεμάτων», παρουσία συλλογικοτήτων που δήλωναν την αντίθεση τους.
Ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους ότι το περιβάλλον εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της περιφερειακής Αρχής και ότι, στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, περιλαμβάνεται η συντήρηση και διευθέτηση τους. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούμε με την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή συντελούν στην καταστροφή των φυσικών ρεμάτων και στην επικινδυνότητά τους, λόγω παρεμπόδισης της απορροής εξαιτίας του  όγκου των φερτών υλικών. Ζήτησε δε από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να συνεργαστούν υποβάλλοντας τις προτάσεις τους για την καλύτερη διευθέτηση του ζητήματος.
Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στις επαφές του με τη κεντρική διοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς – όπως πρόσφατα, με τον γγ Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά-  για τον συντονισμό και την  προστασία από φυσικές καταστροφές. Επισήμανε τη χρηματοδότηση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για 10 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης εκ των οποίων τα επτά στην Αττική. Μίλησε για τη δημιουργία παρατηρητηρίου επικινδυνότητας ρεμάτων και τη σύσταση εργολαβίας «Επικινδυνότητας και ‘Αμεσης Παρέμβασης», η οποία θα επιλαμβάνεται προβλημάτων, όπου απαιτείται άμεση αντιμετώπιση, ενώ η χαρτογράφηση και η σχετική  «αστυνόμευση» θα αποτρέψουν την  απόρριψη μπαζών σε ρέματα, όπως σημείωσε. Επίσης, ο κ. Πατούλης επανέλαβε την εντολή του προς τους αντιπεριφερειάρχες να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης των έργων καθαρισμού «να καταγραφούν και να επιλύουν άμεσα τα προβλήματα τους».
Η διευθύντρια αναπτυξιακών έργων της Περιφέρειας Ελένη Βελγάκη στην εισήγησή της για τον προγραμματισμό της περιόδου 2019-2020 ανέφερε ότι για τον καθαρισμό των ρεμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη συμβάσεις προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα απομακρύνθηκαν 64.000 κυβ. μ. φερτών υλικών. Στην ανατολική Αττική έχουν απομακρυνθεί  22.000 κυβ. μ. και στη Δυτική Αττική, με συμβάσεις προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, απομακρύνθηκαν 37.000 κυβ μ.
Νωρίτερα και ενόψει της συζήτησης για τα ρέματα, η Ρένα  Δούρου με ανακοίνωσή της ζητούσε από τον κ. Πατούλη «να μην εγκαταλείψει την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού προγράμματος», που  ξεκίνησε η παράταξή της, η «Δύναμη Ζωής».
«Τα 148 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες κόστους  400 περίπου εκατομμύρια ευρώ (από ίδιους πόρους και ΕΣΠΑ), αποτελούν το ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα, που παρέδωσε με τη λήξη της θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής, η διοίκηση της Δύναμης Ζωής, στο πλαίσιο μιας ολιστικής, για πρώτη φορά, προσπάθειας αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής», σημειώνει η κ. Δούρου, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται: Η εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης στο ρέμα Σούρες στη Μάνδρα. Ο κόμβος Πειραιώς και Χαμοστέρνας, αλλά και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο Κορωπί, στην Παιανία, στη Σαλαμίνα, στη Γλυφάδα, στην Ανάβυσσο κ.α., τα οποία ήδη εκτελούνται. Σημειώνει ότι το αντιπλημμυρικό στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη είναι το μοναδικό στη χώρα που έχει  ενταχθεί  στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα Σύμφωνα Ακεραιότητας.
Τέλος η πρώην περιφερειάρχης υπογραμμίζει τη μέριμνα για τον συστηματικό καθαρισμό των ρεμάτων με εργολαβίες που συνήψε και τρέχουν το 2019 σε όλες τις περιφερειακές ενότητας, αναφέροντας  λεεπτομερώς κονδύλια, διαγωνισμούς και χρονικά διαστήματα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην αίθουσα που συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο είχαν εισέλθει πολίτες με πανό που διαμαρτύρονταν για «τσιμεντοποίηση, με απόφαση της Περιφέρειας» 24 χλμ των ρεμάτων: Πικροδάφνης, Ποδονίφτη και Μεγάλο Ραφήνας. Επίσης, εξέφρασαν φόβους ότι τα έργα θα καταστρέψουν τα τελευταία ρέματα της Αττικής καθώς «προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να εξετάζεται η λειτουργικότητα των ρεμάτων και ολόκληρη η λεκάνη τους, παραβιάζοντας ακόμη και Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα νερά, τη διαχείριση κινδύνου πλημμύρας, την προστασία της βιοποικιλότητας κλπ». Ο εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενος πολιτών επισήμανε ότι αυτές τις ημέρες εκδικάζονται οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here