Την πιο σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα πέτυχαν οι διαπραγματευτές Ρωσίας και Ουκρανίας στη νέα τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η Άγκυρα, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων των δύο πλευρών, οι οποίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Μιλώντας από τον χώρο που φιλοξένησε τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η Τουρκία χαιρετίζει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι δύο χώρες, όπως και στην κατανόηση που επέδειξαν σε συγκεκριμένα θέματα, κάτι που ίσως να σηματοδοτεί τον τερματισμό του πολέμου.

Όπως τόνισε υπάρχουν ακόμη σοβαρά θέματα προς επίλυση, ενώ κι εκείνος προσέθεσε ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών είναι πιθανό να συναντηθούν στο μέλλον.

Μετά το τέλος των συνομιλιών η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, η δραστική μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ θα λάβει χώρα άμεσα, αναμένοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πράξουν ανάλογα.

Οπως είπε η απόφαση ελήφθη σε μια προσπάθεια δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των προϋποθέσεων για περαιτέρω συνομιλίες.

Η Ουκρανία από πλευράς της πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το΄Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

Σημαντική θεωρείται και η δήλωση ουκρανού διαπραγματευτή ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και το Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είναι επαρκή για μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Αραχαμία, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν που η Ρωσία είχε καταρρίψει μόλις τη Δευτέρα ως «αντιπαραγωγική».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here