Επιταχύνονται οι προσλήψεις 16.000 μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2024, σύμφωνα με την δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με προτεραιότητα την ενίσυση του κρίσιμου τομέα της Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε τονίσει ότι φέτος η προτεραιότητά μας θα είναι η Υγεία. Η μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα κατευθυνθεί προς τα εκεί -γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ.»

Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και στελεχών του ΕΚΑΒ, που θα ξεπεράσουν συνολικά τις 10.000 θα προηγηθούν όλων των άλλων προσλήψεων, ώστε να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να γίνει αποτελεσματικότερο και οι υπηρεσίες του ποιοτικότερες για τον πολίτη. Η πρωθυπουργική αναφορά, αποτελεί δέσμευση για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης από το ΑΣΕΠ, που ήδη εργάζεται με «φουλ τις μηχανές» για να δημοσιεύσει μια σειρά προκηρύξεις για προσλήψεις Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2023.

Για τις προσλήψεις στην Υγεία ο μεγαλύτερος αριθμός διοριστέων θα προέρχεται από τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου που διενήργησε το ΑΣΕΠ. Ήδη είναι προγραμματισμένες από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, 4.000 προσλήψεις λειτουργών Υγείας οι οποίοι θα στελεχώσουν κοινωνικές δομές των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων, ενισχύοντας την πρόληψη, σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης..

Οι επιτυχόντες στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι οποίοι είναι 14.870 θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση σε προκηρύξεις που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, για να καλυφθούν στοχευμένα τα κενά που υπάρχουν τόσο στο στενό, όσο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Οι δύο πρώτες προκηρύξεις είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αφορούν προσλήψεις κυρίως στον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Θα προσληφθούν, σε πρώτο στάδιο, 6.123 άτομα από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η τρίτη προκήρυξη που θα βγει το φθινόπωρο θα αφορά την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού στο Δημόσιο και δεν θα ξεπερνά τα 100 άτομα, βάσει των αιτημάτων που έχουν υποβάλλει το 2022 οι φορείς του Δημοσίου. Με τις τρεις αυτές προκηρύξεις, θα καλυφθούν οι εγκεκριμένες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα για το 2022.

Με βάση τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για τις προσλήψεις οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, τα Ν.Π.Δ.Δ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, θα αποστείλουν τον Αύγουστο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΕΣ, στην Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, τα αιτήματα με τις ανάγκες τους για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού το 2024.

Τα αιτήματα αυτά θα τα επεξεργαστεί η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, τηρώντας αυστηρά τον κανόνα 1:1 και αναλόγως η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως θα εισηγηθεί τον συνολικό αριθμό προσλήψεων προς έγκριση στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου του 2023. Η τήρηση του κανόνα 1:1 σημαίνει ότι για την αποχώρηση ενός δημοσίου υπαλλήλου, θα προσλαμβάνεται ένας άλλος στην θέση του. Ας σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά, ο προγραμματισμός πρόσληψης μονίμων υπαλλήλων, μέσω του γραπτού διαγωνισμού, αφορά σε ποσοστό 100% πτυχιούχους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε στις αρχές Οκτωβρίου του 2022 18.412 προσλήψεις, οι οποίες υλοποιούνται ήδη, με επιταχυνόμενους ρυθμούς προκειμένου να καλυφθεί και ο «νεκρός χρόνος» που μεσολάβησε λόγω των δυο εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here