Ο Δήμαρχος ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν δέσμη μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και «να αναλάβουν πρωτοβουλία και να μεριμνήσουν κατά αρμοδιότητα, ώστε να αποφευχθεί μία πιθανή τραγωδία».

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου, σε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κο Βασίλη Κικίλια, με κοινοποίηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κο Χρήστο Σταϊκούρα, στην Υπουργό Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως, στον αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών, κο Θεόδωρο Λιβάνιο, στον Περιφερειάρχη Αττικής, κο Γιώργο Πατούλη, στον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, κο Χρήστο Θεοδωρόπουλο και στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος μέσω της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ζητά τη λήψη μίας σειράς μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου στην επιστολή του, σύμφωνα με όσα αναγράφει η ανακοίνωση του δήμου, περιγράφει το πώς λειτουργεί το σύστημα απορροής των ομβρίων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα η Δ.Ε. Μοσχάτου χωροθετείται σε ένα από τα χαμηλότερα υψομετρικά σημεία της Αττικής, με αποτέλεσμα να ρέει επιφανειακά μεγάλη ποσότητα νερού στο Δήμο, προερχόμενη από μεγάλη έκταση της Αττικής.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι από το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου διέρχονται ο Κηφισός και ο Ιλισός, μαζί με το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Οι ποταμοί αυτοί όχι μόνο δεν αποταμιεύουν σταγόνα νερού από την ευρύτερη περιοχή, αλλά αποτελούν τον μέγιστο πλημμυρικό κίνδυνο, εμποδίζοντας ταυτόχρονα να λειτουργήσει το αντιπλημμυρικό σύστημα του Μοσχάτου συνολικότερα.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος στηλιτεύει την παύση του αντιπλημμυρικού έργου για τα νερά από την περιοχή του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και της ευρύτερης περιοχής της Πειραιώς, ένα αντιπλημμυρικό έργο που θα έλυνε το πρόβλημα, σταμάτησε όμως από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ το 2020 και η Περιφέρεια δεν έχει δημοπρατήσει εκ νέου το έργο.

Οι προτάσεις του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, προτείνει μία σειρά από μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των πλημμυρικών φαινομένων, όπως:

  • Να ελεγχθεί – καθαρισθεί ο Κηφισσός και να εξεταστεί η ικανότητα παροχέτευσής του όπως επίσης και η περίοδος σχεδιασμού για μέγιστη πλημμύρα.
  • Να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής το αντιπλημμυρικό έργο των βόρειων περιοχών
  • Να υλοποιηθεί το έργο στις εκβολές του Ιλισού
  • Να αποκατασταθεί η κοίτη και τα πρανή του ρέματος Προφήτη Δανιήλ
  • Να υλοποιηθεί η Β΄ φάση της Χαμοστέρνας
  • Να εξετασθεί η επάρκεια, λειτουργικότητα και φέρουσα ικανότητα των αγωγών στην οδό Πειραιώς, Ποσειδώνος, Πέτρου Ράλλη, Κωνσταντινουπόλεως
  • Να εξετασθεί η παροχετευτικότητα στα υψηλά σημεία του Κηφισού και να σταματήσουν οι Δήμοι να παροχετεύουν με νερό τον Κηφισό

Ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για τα παραπάνω αναφερόμενα μέτρα προτείνει: «την άμεση σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων Υπουργεία – Περιφέρεια – Δήμοι ώστε να παρθούν μέτρα άμεσου χαρακτήρα, τα οποία θα μετριάσουν τους πλημμυρικούς κινδύνους».

Κλείνοντας την επιστολή του ο Δήμαρχος ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να αναλάβουν πρωτοβουλία και να μεριμνήσουν κατά αρμοδιότητα, ώστε να αποφευχθεί μία πιθανή τραγωδία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here