Στο 3ο FORUM του ΣΠΑΥ «Τεχνητή Νοημοσύνη – Ανθεκτικές Πόλεις: Το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης»

Κυρίες και κύριοι,

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, και ειδικά εμείς, οι νησιωτικοί δήμοι, είμαστε μεταξύ των πιο ευάλωτων περιοχών σε σχέση με τις επιπτώσεις της.
Πιστεύω ακράδαντα, και το συμπεριέλαβα και στο προεκλογικό μου πρόγραμμα, ότι η αειφόρος ανάπτυξη είναι μονόδρομος ως μέσο προστασίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με δράσεις, εκπαίδευση και υποδομές υπό άλλο, σύγχρονο πρίσμα. Εδώ χρειαζόμαστε πρωτίστως τη βοήθεια της κεντρικής εξουσίας. Πρέπει να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που θα επιβάλει σε όλες τις νέες τουριστικές και κρατικές υποδομές, αειφόρες πρακτικές όπως τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη χρήση βιοκλιματικών υλικών, την ενεργειακή απόδοση, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων. Εμείς από τη πλευρά μας, ως Δημοτικές αρχές, πρέπει να ενσωματώσουμε την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στην καθημερινότητα των δημοτών μας. Αυτό για να επιτύχει ως δράση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες εκπαίδευσης όλων όσων εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων, των επιχειρήσεων, των τοπικών κοινοτήτων και των τουριστών.
Και εκπαίδευση των δημοτών μας πόρτα-πόρτα. Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες ευαισθητοποίησης μπορούμε να βοηθήσουν τους δημότες και τους επισκέπτες να καταλάβουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και αντιληφθούν ότι εάν σέβονται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον εξασφαλίζουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Οι ιδέες για εκπαίδευση πολλές, ενθάρρυνση συμμετοχής σε οικολογικές δραστηριότητες, πεζοπορίες, θαλάσσιες εκδρομές και περιηγήσεις σε φυσικά αξιοθέατα, προσφέρονται ευχάριστα ως ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανάδειξη της σημασίας προστασίας του περιβάλλοντος. Όμως δεν αρκεί η εκπαίδευση. Χρειάζονται και υποδομές. Όχι υποδομές γενικά και απρόσωπα. Υποδομές στοχοποιημένες και προσαρμοσμένες στα δεδομένα του κάθε νησιού μια και ούτε οι ανάγκες ούτε τα δεδομένα είναι ίδια. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα το νησί μας, το Μεγανήσι. Για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι καταπράσινο, με πυκνή βλάστηση που περιλαμβάνει ελιές, πουρνάρια και πεύκα.
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία που επέλεξα να σας δείξω, δεν έβαλα κάποια από τις ωραίες μας παραλίες ή τα δαντελωτά παράλια.
Έβαλα μια φωτογραφία που δείχνει ανοικοδόμηση μέσα σε πυκνή βλάστηση. Αυτή είναι η εικόνα του νησιού. Αυτή η εικόνα από μόνη της καταδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμού άμεσης δράσης και υποδομών ικανών για άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης κρίσης πχ. Σεισμού. Τα Ιόνια
έχουν ιστορικά, σημαντική σεισμική δραστηριότητα. Και εξηγώ. Το Μεγανήσι απέχει από την πυροσβεστική και το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Λευκάδας στην οποία υπαγόμαστε 12,5 μίλια. Σε περίπτωση Κρίσης πρέπει να μετακινηθεί το οποιοδήποτε κλιμάκιο 20 λεπτά οδικώς από τη Λευκάδα στο Νυδρί, να επιβιβαστεί σε ferrybοat και μετά από άλλα 20 λεπτά να αποβιβαστεί στο Μεγανήσι. Μιλάμε για 1 ώρα, το λιγότερο. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, 1 ώρα σε περίπτωση κρίσης είναι πολύ χρόνος. Είναι πολύ σημαντικό και προέχει να αναπτύξουμε, εμείς τα νησιά που η πρόσβαση θέλει χρόνο, προ-δράση και μηχανισμούς σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Χρειάζεται να αναπτύξουμε δικούς μας μηχανισμούς άμεσης επέμβασης, ώστε σε περίπτωση κρίσης, π.χ. σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμύρας να υπάρχει σχεδιασμός άμεσης διαχείρισης και επέμβασης μέχρι την άφιξη των μηχανισμών της κεντρικής εξουσίας.
Είχα συνάντηση με την ηγεσία πυροσβεστικής Λευκάδας τη προηγουμένη εβδομάδα και ζήτησα τα αυτονόητα. Εκπαίδευση εθελοντικής ομάδας, παρουσία κλιμακίου τις ημέρες υψηλού κινδύνου, δημιουργία σχεδίων εκκένωσης, σχεδιασμό σημείων συγκέντρωσης και παρουσία μόνιμου κλιμακίου στο νησί. Αλλά δεν φτάνουν, πρέπει η κεντρική εξουσία να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τις υποδομές στο Μεγανήσι ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε υπό έλεγχο μια πυρκαγιά μέχρι την άφιξη της πυροσβεστικής. Αυτό θα είναι εφικτό, μόνο εάν αποκτήσουμε, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, σύστημα πυρανίχνευσης και με τη βοήθεια των ειδικών εκπαιδευμένες εθελοντικές ομάδες. Εδώ να σημειώσω ότι περιμένω να παρακολουθήσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση του πρωτοποριακού συστήματος πυρανίχνευσης που έχει εγκατασταθεί στον Υμηττό. Ώστε να δω, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις και με τις κατάλληλες προσαρμογές να τοποθετηθεί και στο νησί μας.
Κλείνω θέλω να τονίσω το εξής. Η Κυβέρνηση είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι για να συνεχίσουμε να συμβάλουμε στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και
στο ΑΕΠ, πρέπει να μας βοηθήσει να θωρακιστούμε και να βάλει στο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της, έργα σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που εκπροσωπώντας το Δήμο Μεγανησίου το νησί μας θα ενταχθεί στο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων για την Πολιτική Προστασία.

3
Πιστεύω ότι με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αλληλοϋποστήριξη θα
πάμε ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό από όλους αποτέλεσμα, σε ένα
καλύτερο, βιώσιμο και αειφόρο μέλλον για όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here