ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΣΤΟ dimoidixossunora.gr

Η Δήμαρχος Αγίου Δημήτριου, Μαρία Ανδρούτσου, συζητάει με τον Χρήστο Σούτο για το παρόν και το μέλλον του Δήμου, κάνοντας απολογισμό και στα πεπραγμένα της θητείας της, από το 2011 έως και σήμερα.

Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και συνέπεια για τον Άγιο Δημήτριο

 

Είστε μία από τις μόλις 16, σε 325 Δήμους της Ελλάδας, γυναίκες Δημάρχους. Εάν το μεταφράσουμε αυτό το στοιχείο σε ποσοστά τότε μιλάμε για 4.5%. Είναι πράγματι τόσο δύσκολο να πείσει το εκλογικό σώμα μία γυναίκα ότι είναι ικανή να διοικήσει ένα Δήμο;

Πράγματι, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ λίγες γυναίκες Δήμαρχοι. Αυτό όμως που θα πρέπει να αναρωτιέστε δεν είναι αν μια γυναίκα είναι ικανή ή όχι να πείσει το εκλογικό σώμα, αλλά αντιθέτως, για ποιο λόγο μια γυναίκα δεν παίρνει την απόφαση να είναι υποψήφια και να ασχοληθεί με τα κοινά με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι άντρες. Προκειμένου να πάρετε την απάντηση σας λοιπόν, θα πρέπει να αναλογιστείτε τις καθημερινές υποχρεώσεις μιας γυναίκας, στην οικογένεια, τον εργασιακό και τον κοινωνικό χώρο.

Θα σας εκπλήξω ίσως με αυτό που θα σας πω, αλλά η ισότητα των φύλων στην πράξη δεν έχει κατακτηθεί. Έχουν γίνει και γίνονται αγώνες, αλλά το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε (κυρίως λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης) είναι πολύ κρίσιμο. Για να καταφέρει μια γυναίκα να ασχοληθεί και με τα κοινά, σημαίνει πως πρέπει να έχει χρόνο και ενέργεια. Δυστυχώς όμως σήμερα, η καθημερινότητα μιας εργαζόμενης γυναίκας με οικογένεια στην Ελλάδα, είναι τις περισσότερες φορές πολύ πιο δύσκολη και απαιτητική από αυτή ενός άνδρα.

Επομένως, η ερώτησή σας αυτή θα ήταν σωστή αν το ποσοστό των γυναικών που είναι υποψήφιες στις εκλογές, τείνει να πλησιάσει το αντίστοιχο των υποψήφιων ανδρών.

Είστε Δήμαρχος από το 2011 μετρώντας δύο θητείες σε αυτή τη θέση. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σας την επόμενη τετραετία;

Η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης τετραετίας για εμάς θα είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έχουμε ξεκινήσει. Έργα που θα δώσουν ανάσα και νέα δυναμική στο Δήμο μας (που έχει ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια από την έλλειψη κοινόχρηστων πράσινων χώρων) τα οποία προγραμματίστηκαν και σχεδιάστηκαν με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης που διέπουν τη στρατηγική όλη μας της δράσης. Κάνω λόγο κυρίως για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Ασυρμάτου, για την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης, τη διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου, την ανάπλαση της περιοχής Μεσονήσι, αλλά και πέριξ του μετρό ‘Άγιος Δημήτριος’.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας Δήμος που διαθέτει μεγάλο αριθμό σημαντικών αθλητικών εγκαταστάσεων όπως και ιδιόκτητο  κατασκηνωτικό κέντρο στην περιοχή της Ραφήνας. Πόσο δύσκολο είναι, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, να τα συντηρείτε και να τα διατηρείτε σε άριστη κατάσταση βοηθώντας παράλληλα και τα σωματεία της περιοχής;

Όλα τα χρόνια της θητείας μας, όχι μόνο οι συντηρήσεις των πολλών αθλητικών χώρων και γηπέδων που υπάρχουν στο δήμο μας, αλλά και η αναβάθμισή τους είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητές μας. Και αυτό γιατί οτιδήποτε αφορά στο παιδί και τις δραστηριότητες που υποστηρίζουν την οικογένεια για εμάς έχει μεγάλη σημασία. Όπως η Δημοτική Κατασκήνωση που αναφέρατε όπου κάθε χρόνο γίνονται εκτεταμένες εργασίες συντήρησης για να είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους μικρούς μας συμπολίτες το καλοκαίρι.

Επί της Δημαρχίας σας αναπτύχθηκαν, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου και των οργανισμών του, πολλές και ποικίλες δραστηριότητες για τον πολιτισμό. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σας για τα επόμενα χρόνια;

Το Φεστιβάλ της πόλης που πραγματοποιούμε κάθε φθινόπωρο είναι από τις δράσεις που θα συνεχίσουμε. Γιατί εκτός από το πολύ πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες, θέατρο, παραστάσεις χορού και κουκλοθέατρο για τα παιδιά, έχει και έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, αφού οι συμπολίτες μας έχουν την ευκαιρία, αντί εισιτηρίου να προσφέρουν είδη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης.

Τα Παναγούλεια, επίσης, είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται στο Δήμο μας τα τελευταία 38 χρόνια, προς τιμήν  του μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παναγούλη, που έχασε τη ζωή του στα όρια του Δήμου μας. Αποτελείται από ένα διήμερο γεμάτο πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης και φέτος ειδικά θα πραγματοποιηθούν με ένα πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με πολύ μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και με κεντρικό μας μήνυμα «Δεν θα περάσει ο Φασισμός». Μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ και μάλιστα εν όψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών.

Όμως, πλούσιο είναι το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου μας και τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες, που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, όλων των ηλικιών.

Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην αναφέρω τη συμμετοχή του Δήμου μας τα τελευταία 8 χρόνια στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, όπου έχουν την ευκαιρία νεανικά σχήματα από την πόλης μας, αλλά και από άλλες περιοχές, να γεμίσουν την πόλη με τις μουσικές τους και να τους μάθει όλο και περισσότερος κόσμος.

Ο φορέας πολιτισμού της πόλης εξάλλου, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος λειτουργεί κάθε χρόνο με πολύ μεγάλη επιτυχία, το πρότυπο Δημοτικό ωδείο, σχολές χορού, μαθήματα εικαστικών, φωτογραφίας και άλλων τεχνών.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε στο θέατρο με τη τέσσερις θεατρικές ομάδες για παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες. Όλα αυτά είναι προγράμματα που θα συνεχιστούν με την ίδια επιμονή και μεθοδικότητα γιατί οφείλουμε ως δήμος να προσφέρουμε καλλιτεχνικές διεξόδους στους πολίτες.

Το ρέμα της Πικροδάφνης χάρη στις προσπάθειες σας έχει αρχίσει να θυμίζει πραγματικό βιότοπο. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να αναδειχθεί σε μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας για τους Δημότες, όχι μόνο τους δικούς σας, αλλά και ολόκληρης της Αττικής;

Καταρχάς να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά μας να αναδείξουμε και να προβάλουμε τις ομορφιές του ρέματος της Πικροδάφνης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή όλο και περισσότερων πολιτών και φορέων στην προστασία του. Προτεραιότητα για εμάς ήταν η αλλαγή της κακής νοοτροπίας μερίδας πολιτών που αντιμετώπιζαν –και κάποιοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν- το ρέμα ως σημείο εναπόθεσης μπαζών, άχρηστων αντικειμένων και απορριμμάτων. Δώσαμε μεγάλο αγώνα, εμπλέξαμε τη σχολική κοινότητα, επιστημονικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και φυσικά την Κοινωνία των πολιτών.

Έχουμε εκφράσει διαφωνίες – αντιπροτάσεις σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο στη μελέτη που έχει εκπονήσει και εγκρίνει η Περιφέρεια Αττικής για την οριοθέτηση – διευθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης.

Η αγορά του Αγίου Δημητρίου σε πείσμα των καιρών παραμένει σε ένα μεγάλο της ποσοστό ζωντανή. Σκέφτεστε να αναλάβετε κάποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας;

Ως Δήμος, και πάντοτε στο πλαίσιο της χρηστής διακυβέρνησης που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών μας, διευκολύνουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες, ούτως ώστε χωρίς εμπόδια και δυσκολίες να δραστηριοποιηθούν στην πόλη μας. Οι βιώσιμες υποδομές στους κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, δρόμοι, και προσβασιμότητα), οι δυο γραμμές που διασχίζουν την πόλη,  αλλά και οι νέες τεχνολογίες (όπως το δημόσιο wifi στις περισσότερες περιοχές) είναι έργα που υλοποιούμε, αλλά αποτελούν και μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την επόμενη θητεία και είναι εργαλεία που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική αγορά.

Ταυτόχρονα, όμως είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα αναλάβει ο ίδιος ο κλάδος των τοπικών επιχειρηματιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here