Ζούμε σε μία εποχή που το συγκεκριμένο ερώτημα δυστυχώς βρίσκεται στα χείλη όλο και περισσοτέρων πολιτών. Στο παρελθόν δεν θα ήταν ούτε καν ρητορικό, αν σκεφτεί κανείς τις όχι και τόσο μακρινές εκλογικές μάχες της δεκαετίας του ’80 και το ’90. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, είτε τα έχει ζήσει ή του τα έχουν διηγηθεί, μεγάλες συγκεντρώσεις, έντονα περιστατικά πόλωσης, νυχτερινές αφισοκολλήσεις, περιπολίες για την ασφάλεια των εκλογικών κέντρων και μια ατμόσφαιρα γιορτής την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Οι νέοι ψηφοφόροι πάνε ευκολότερα για καφέ ή μπάνιο, παρά στην κάλπη, ενώ η γενιά μας που έζησε κάτι από την πιο παλιά εποχή μοιάζει απογοητευμένη και αποστασιοποιημένη και μένουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία για να θυμίζουν, έστω και νοερά, ότι έχουμε εκλογές.
Το πρόβλημα της μη προσέλευσης του κόσμου να ψηφίσει δεν είναι ούτε απλό, ούτε μονοδιάστατο. Είναι απόρροια της μη ενασχόλησης των πολιτών γενικά με τα κοινά, είναι συνέπεια της απογοήτευσης που νιώθουν από την ασκούμενη πολιτική, είναι θέμα σαφούς έλλειψης ξεκάθαρης ιδεολογικής πλατφόρμας των κομμάτων και αποτέλεσμα της μη εσωτερικής κάθαρσης του πολιτικού προσωπικού την περίοδο της κρίσης. Πείτε μου αλήθεια, εσείς που διαβάζετε αυτό το άρθρο και έχετε διάθεση να ασχοληθείτε ή έχετε στο παρελθόν εμπλακεί με κόμματα, πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, να λέτε πως δεν θα πάω να τους ψηφίσω και να τους κάνω ξανά τη χάρη; Είμαι σίγουρος αρκετές.
Το θέμα είναι όμως, ότι όσοι από εμάς έχουν γνώση του τι σημαίνει συμμετοχική δημοκρατία, του τι σημαίνει ψηφίζω και ορίζω την τύχη μου, επιβάλλεται να εμφυσήσουμε στους νεότερους, στον διπλανό μας, στον συγγενή μας, στον φίλο μας, την αναγκαιότητα άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος. Ο πολίτης ενός δημοκρατικού κράτους έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά κυρίως έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτόν που θα τον κυβερνήσει, μέσω της ψήφου του. Όσο μικρή και αν φαντάζει η δύναμη μιας μόνο ψήφου, παραμένει μεγάλη και αρκούντως σημαντική για το σήμερα και το αύριο των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών.

Την προσεχή Κυριακή ψηφίζουμε για τους εθνικούς αντιπροσώπους  μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για τους τοπικούς άρχοντες Περιφερειών, Δήμων & Κοινοτήτων. Ο πρώτος και δεύτερος βαθμός Τ.Α. είναι σημαντικός για την καθημερινότητά μας, αφού από αυτούς κρίνονται πολλά για το βιοτικό μας επίπεδο. Από την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την προστασία και την βοήθεια των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την άλλη, φάνηκε ακόμα και στους μη παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την πορεία και την εξέλιξη, κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Ειδικά εμείς οι Έλληνες, το βιώσαμε στον απόλυτο βαθμό την τελευταία δεκαετία, λόγω της κρίσης. Επομένως, πηγαίνετε μαζικά να ψηφίσετε και επιλέξτε εκείνα τα πρόσωπα που πιστεύετε ότι είναι ικανά να φέρουν εις πέρας την αποστολή που θα τους αναθέσετε. Ένας διάσημος δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένα ικανός, δεν προκύπτει όμως ότι δεν μπορεί να προσφέρει κιόλας. Κλείνοντας θυμίζω ότι αυτό που ζήσαμε με τις μεταγραφές βουλευτών την τελευταία τετραετία, όπου ορισμένοι έκαναν περισσότερες ακόμα και από αστέρες του αθλητισμού, είναι αποτέλεσμα της περίφημης λίστας που είχε στερήσει ουσιαστικά από τον πολίτη, το δικαίωμα της επιλογής προσώπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here